Nyitni KÉK

Három évre vendégségbe megy a most megalakult Kortárs Építészeti Központ, a KÉK Róth Miksához. Az egykori üvegfestőmester külső-erzsébetvárosi műteremházában nyíló kulturális központ ezentúl építészeti tárgyú programoknak ad otthont.

Ingatag sittkupacon állok, mellettem málló tapéta, kitépett ajtókeret, rozsdás konyharuha, üres komód. Talán éppen ebben a helyiségben készítette Róth Miksa a Széchenyi fürdő mozaikjait vagy a Mexico City-beli operaház üvegkupolájának színes darabjait.

Az egykori bútorgyárból átalakított műteremépületben volt már minden: német, majd szovjet katonai térképészeti cég, politikai tisztképző iskola, mozaikrestauráló vállalat; majd szükséglakások sűrűn húzott válaszfalai szabdalták fel.

Most ezeket bontják, mert napokon belül új lakója lesz a háznak: a Kortárs Építészeti Központ, azaz a KÉK. A fiatal építészekből, képzőművészekből és civil aktivistákból szerveződő társaság tervei szerint a független és mindenki számára nyitott központban bemutatják, oktatják majd a kortárs magyar építészetet, és egyúttal nemzetközi összefüggéseiben is tárgyalják. Nyugat-Európában egyébként 15-20 éve működnek hasonló építészeti centrumok.

Az egy éve alakult társaság a KÉK színeiben már helyet kért egy ausztriai "székhelyű" adatbázisban, ahol egyelőre tizenöt meghatározó munka képviseli a kortárs alkotókat: köztük egy tokaji borospince, egy rendezvényközpont és a budapesti Magházként ismert lakóház. A központ fizikai valójában pedig jövő szombaton, a Múzeumok Éjszakáján mutatkozik be: a prágai Közép-európai Építészeti Központ, fiatal építészeket felvonultató kiállításával, performance-okkal, egy párizsi ház évszázados átalakulását nyomon követő film vetítésével.

Bár a háromszintes épületben még háborús állapotok uralkodnak, a vetítőterem készen áll: négy egymás melletti szoba falán ütöttek lukakat, amelyeken át az utolsó terem falára vetíthetik a szakmába vágó filmet.

- Szándékosan választottuk ezt a helyszínt - meséli a KÉK vezetője, Finta Sándor építész. - Meg akartuk mutatni, hogy egy régi gyárépület teljes körű felújítás nélkül is hasznosítható.

A földszinten kávézó, folyóirat-olvasó, médiatár, az első és második emeleten két egyterű kiállítóterem, a harmadikon pedig szakmai programoknak helyet adó kisebb termek lesznek - minimál kivitelezésben. Mert ahogy mondják, itt inkább a tartalom a lényeg. Ezért nem lesznek felcicomázott, márványpadlós terek, csak fapadló, mennyezetvilágítás és a falak. Ennyi.

Hogy mit hogyan alakíthatnak át, komoly rendezési terv szabja meg. A ház műemlék ugyanis. Sőt a házzal együtt az épület funkciója is az. Ezért pályázott uniós pénzekre a műteremépülettel szemközt álló, a művész egykori lakóházából kialakított és pár évvel ezelőtt felújított Róth Miksa Emlékmúzeum. Így három év múlva elkezdődhet a műhelyépület teljes rekonstrukciója, ahol ezt követően újra üvegművészek kapnak helyet.

Addig azonban a KÉK-é a terep. Mindenesetre ez a három év is a múltat idézi majd, amennyiben számtalan kortárs építész fordul majd meg itt. Ahogy Róth Miksa idején, amikor a legnagyobbak, mint például Alpár Ignác vagy Petz Samu jártak munkamegbeszélésre a világhírű mesterhez.

A filmvetítés kedvéért áttörték a falakat
A filmvetítés kedvéért áttörték a falakat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.