Itt a vakáció, irány dolgozni!

A dinnyeárusítástól a könyvelési kisegítőig, reptéri autóirányítástól a borcímkézésig széles választékból meríthet az a diák, aki a nyári szünetben pénzt akar keresni.

"Szeretsz telefonon csacsogni? Akkor itt a helyed! Ügyfelek felhívása, számítógépes nyomon követése a feladat 12-16 között." Ez az álláshirdetés (amely egyébként csak lányoknak szól) egy diákmunkákat kínáló iskolaszövetkezet honlapján olvasható. A bizarr munkát sugalló hirdetés azonban nem takar semmi rosszat, viszonylag jól is fizet. Ez elmondható a diákmunkák többségéről, amelyekre péntektől, a vakáció első hivatalos napjától több ezer szünidős szeretne pályázni.

A nyári szünet kezdetét nemcsak a lézengő diákcsoportok, az érzékelhetően lecsökkent városi autóforgalom vagy a megritkított menetrendek jelzik, hanem a diákmunkákat közvetítő iskolaszövetségek hirtelen megugró taglétszáma is. Az iskolaszövetkezetek képviselői egybehangzóan azt mondták: június első heteiben nagy rohamra számítanak. A munkák megszerzésében előnyt élveznek azok, akik már régebben tagjai egy diákszövetkezetnek, mert a cégek egy része ragaszkodik is a nála bevált munkaerőhöz. Előfordul, hogy a munkát kereső fiatal már másnap munkába állhat.

A középiskolások nehezebb helyzetben vannak, előlük ugyanis az év közben, a tanulás mellett is gyakran munkát vállaló egyetemisták-főiskolások elhalásszák a jobb nyári munkákat. A legnépszerűbbek egyébként azok az irodai munkák, ahol számítógépen kell dolgozni (adatot rögzíteni), mert egy kis gyakorlás (és internetezés) a gépen mindig jól jön. Az adminisztratív jellegű pénzkereseti lehetőségek mellett a borcímkézés és a sörgyári munka is népszerű, hiszen a diák reménykedhet abban, hogy az anyagi juttatáson túl valami más is csurran-cseppen neki. Valódi munkatapasztalatot azonban a cégek irodáiban lehet szerezni, ahol ha jól beválik a diák, később akár pályakezdési gondjai is megoldódhatnak.

Ami pedig a fizetést illeti, hirtelen meggazdagodásra nyilvánvalóan nem lehet számítani, de a kereset elérheti a havi nettó 70 ezer forintot is. Egy kényelmes irodában végzett munka órabére ötszáz forint körül mozog, a nyelvtudást vagy magas számítógép-ismereteket igénylő alkalmi munkáért viszont óránként hat-hétszáz forintot is fizetnek.

A diákok munkavállalásával kapcsolatos alapszabályokkal érdemes tisztában lenni. Ilyen például a részjegy fizetése. Általános gyakorlat, hogy ezt a diákszövetkezetbe való belépést jelentő regisztrációs díjat az első fizetésből vonják le (ötszáz és kétezer forint között mozog az összeg), kilépéskor azonban visszafizetik. A munkavállalás feltételei közé tartozik az életkor: diákmunkát csak a 16. életévüket betöltöttek vállalhatnak, de például éjszakai munkát 18 évesnél fiatalabbak nem végezhetnek. Szükség van iskolalátogatási igazolásra, adó- és bankszámlaszámra is a fizetés átutalásához. Egyéb kikötéseket a munkát kínáló cég is tehet, egyebek mellett nyelvtudást, számítógépes ismereteket és jogosítványt vár el.

Azok, akik a diákszövetkezeteket megkerülve szeretnének nyári pénzgyűjtésbe kezdeni, nem menekülhetnek a bürokratikus eljárás elől. Az alkalmi munkavállalói könyvet kell kiváltani ugyanis ahhoz, hogy valaki alkalmanként - havonta legfeljebb 15 napot - dolgozhasson.

Hirtelen meggazdagodásra nem számíthatnak a szünidõs diákok
Hirtelen meggazdagodásra nem számíthatnak a szünidõs diákok
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.