Nyugalmas uniós csúcs szlovén nyertessel

Új határidőt szabtak 2008 végével az Európai Unió intézményes válságának megoldására a tagországok állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki brüsszeli, nyugalmasnak mondott találkozójukon. A csúcs nagy nyertesének Szlovénia tekinthető, amely jövőre csatlakozhat az euróövezethez.

A tagországok vezetőiben megfogalmazódott az igény, hogy az EU a gyakorlatiasabb kérdések felé (munkahelyteremtés, vízumpolitika, a szervezett bűnözés elleni harc) forduljon. A bővítési kérdésekben nagy vita volt ugyan, de végül megerősítették, hogy Bulgária és Románia csatlakozásával a jövő év első napján számolnak. A jelek szerint semmi akadálya annak, hogy Magyarország 2007 második felére csatlakozzon a schengeni övezethez.

Az Európai Bizottság első ránézésre a helyes irányba tett lépésnek tekinti a magyar kormány által a múlt hét végén bejelentett intézkedéseket, üdvözli az átláthatóságra törekvést is, de aggasztja, hogy a legfrissebb közlések szerint a költségvetési helyzet rosszabb a vártnál - nyilatkozta Brüsszelben az MTI-nek Amelia Torres, a gazdasági és pénzügyi biztos, Joaquín Almunia szóvivője. Üdvözölte, hogy a kormány nagyobb átláthatóságot igyekszik teremteni az államháztartás helyzetét illetően, benne a hiány valós mértékének elismerésével. Az államháztartás konszolidációjához bizonyosan többéves programra van szükség - szögezte le a szóvivő.

Hozzátette: érdemben, hivatalosan a testület csak ősszel, a módosított konvergenciaprogram kézhezvétele után tudja értékelni az új lépéseket. Emlékeztetett arra, hogy a kabinetnek szeptember 1-jéig kell eljuttatnia a bizottsághoz a módosított programot, amelyet a bizottság, majd az EU-tagállamok pénzügyminiszterei is értékelnek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.