Bush a New York palotában száll meg

Eklektikus pompa, szobrok, festmények, süppedő szőnyegek, csodálatosvirágok és muránói csillárok fogadják majd az amerikai elnököt és afeleségét, ha a kiszivárgott híreknek megfelelően a New York Palacelakosztályaiban száll meg budapesti látogatásán.

Bár a látogatás előkészületei a legnagyobb titokban zajlanak, kiszivárgott, hogy az elnök és a delegáció szűkebb magja a legújabb, Blaha Lujza téri luxus szállodában lakik majd, míg a népes delegáció többi tagját ugyancsak más, többnyire közeli hotelekben szállásolják el.

A legnagyobb - méghozzá kettő, azonos alapterületű - elnöki lakosztállyal rendelkező budapesti luxushotel bizonyára nem csinál rossz üzletet azzal, hogy a főszezon kezdetén fogadja a delegációt. Egy ilyen látogatás nagy próbatétel a személyzetnek, de nagyszerű referenciát jelent a jövőre nézve. Tény ugyanakkor, hogy turisták egy ideig nem léphetnek az épületbe, de még annak szűken vett környezetét sem lehet majd megközelíteni, amíg az illusztris vendég ott tartózkodik.

Akadt olyan luxus szálloda, amely elutasította a delegáció kérését és nem mondta le törzsvendégeit.

Ezúttal valóban egy államfő lakik majd a Royal Suite-ban, azaz a királyi - vagy elnöki - lakosztályban, pedig erre ritkábban akad példa, többnyire ugyanis világsztárok és milliárdosok szoktak kibérelni egy-egy ilyen lakrészt, illetve egy egész emeletet.

Az ilyen lakosztályt eleve úgy tervezik, hogy két vagy több szoba csatlakozzon hozzá vagy legyen a közvetlen szomszédságában, gyakran összenyithatóan, elsősorban a biztonsági szolgálat embereinek illetve a titkároknak, az orvosnak, vagy más, a delegációt kísérő fontos embereknek.

Az elnöki lakosztály tekintetében ez esetben praktikus, hogy két ugyanakkora - egyenként több száz négyzetméteres - áll a magas rangú vendégek rendelkezésére.

Az egyik elnöki lakosztály a kék, a drapp és szürke árnyalataiban játszik. Tisztaselyem textiliák, márvány borítás, modern festmények, gyümölcstálak, vázák, hatalmas virágkosarak, a legújabb olasz design és a barokk stílusában tervezett dísztárgyak, szobrok és süppedő szőnyegek teszik fejedelmivé a nappalit és a hálót, s a látványt egy hatalmas, azúrkék muránói üveg csillár koronázza meg.

A fürdőszoba apró mozaikokkal kirakott, olaszos, a régi rómaiak stílusára emlékeztető, vízi relax-paradicsom, amely mellől nem hiányzik a kondicionáló terem sem.

A másik lakosztály egy közös hallszerű előszobából nyílik. A hálószoba oldott, budoár hangulatú, az ágy baldachinos trónusra emlékeztet.

A szigorú biztonsági intézkedések ellenére valószínű, hogy az elnök és kísérete megtekinti a híres New York kávéházat, a belső terek bronzszobrait, a mennyezetet, - száz ember egy évig restaurálta Mannheimer Gusztáv és Eisenhut Ferenc csodáaltos eredeti pannóit - a velencei csillárokat, a fedett udvar carrarai és botticinói márványait.

Az viszont főleg biztonsági okokból nem valószínű, hogy a jeles vendégek kinéznének az ablakokon. Ha mégis megtennék, a Nagykörutat és a Dohány utcát látnák, igaz, nem a valós képét: a forgalmat ugyanis ott létük alatt bizonyára elterelik, tehát meglehetősen kihaltnak tűnik majd a környék.

Az elnöki lakosztály lakói általában nem a közös étteremben reggeliznek, hanem szobáikba kérik a reggelit. Bár a New York Palace olasz tulajdontöbbségű hotel, és a konyhájára is az itáliai gasztronómiai irányzat a jellemző, a hírek szerint elnöki delegáció tagjai általában a szokásos saját étrendjüket követik.

Mivel a szállodának 107 szobája van, az amerikai elnök kíséretének legtöbb tagja nem ebben a szállodában lakik majd.

(forrás: MTI)

A mától vendégeket fogadó New York Palace Hotel a Nagykörúton
A mától vendégeket fogadó New York Palace Hotel a Nagykörúton
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.