Hajógyári "álomsziget": tiltakozó civilek

Tüntetés közepette fogadták el tegnap az óbudai városatyák azt a szabályozási tervet, amely lehetővé teszi a Hajógyári-sziget déli harmadának beépítését. A döntést rögvest fel is függesztette Tarlós István polgármester.

A mintegy két tucat demonstráló amiatt tiltakozott az óbudai városháza előtt, hogy a 112 hektáros sziget déli harmadán - az egykori hajógyár területén - konferencia-központ, szállodák, kaszinó és kereskedelmi létesítmények épüljenek. Toplak Zoltán, a demonstrálók nevében arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervek szerint naponta legalább 24 ezer látogatót vonzó komplexum okozta forgalomnövekedés, zaj és levegőszennyezés főként az óbudaiakat érinti hátrányosan.

A kerületi képviselő-testület nagy többséggel fogadta el a szabályozási tervet, a polgármester viszont a döntést a hónap végéig felfüggesztette. Tarlós István ezt azzal indokolta, hogy a hátralévő időben folytassanak közvetlen megbeszélést az önkormányzat közvetítésével a befektető és a tiltakozó civil szervezetek képviselői.

Az Álom Sziget Kft. mintegy 400 milliárd forintos beruházást tervez a hajógyár területén. Az építkezés jövőre kezdődhet, és 2012-ben fejeződhet be.

A területet az állam 2004-ben adta el a befektetőnek, Óbuda azon határozott kérése ellenére, hogy a privatizációval várjon az új szabályozási terv elkészültéig. A mostani dokumentum szerint a korábbi elképzelésekhez képest "mértéktartóbb" lesz a fejlesztés. (S. G.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.