Bushtól kérnek kárpótlást a zöldek a kánya-hegyi torony miatt

A Kánya-hegyen építési engedély és az erdőtulajdonos hozzájárulása nélkül épült katonai hírközlési torony ügyében a Zöld Demokraták Szövetsége, a Duna Kör, valamint Füzér, Hollóháza, Kéked és Pusztafalu polgármestere is tiltakozását fejezi ki - tudatta közleményében Droppa György, a Zöld Demokraták Szövetségének elnöke.

Az érintettek Sólyom László köztársasági elnöktől és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől azt kérik: jövő heti budapesti látogatásán vesse fel George W. Bush amerikai elnöknek "Magyarország NATO-ban betöltött szerepének tájhasználati vonatkozásait, a kárpótlás és a kompenzáció lehetőségeit".

A közlemény utal arra is, hogy az Európai Parlamentben a negyedik legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Zöld Párt "többszörösen törvénysértőnek, a természetet és a tájat pusztító, valamint az önrendelkezést sértő lépésnek minősítette a kánya-hegyi katonai hírközlési torony megépítését". Perlaki Tamás, az érintett osztatlan közös tulajdonú magánerdő egyik tulajdonosa elmondta: az 1,2 milliárd forintból megvalósított katonai toronnyal, valamint a hozzá tartozó út megépítésével összefüggésben több per is folyamatban van; ezekben a felperesek a területhasználatot, a ráépítést támadták, és kártérítést követelnek.

Bocskai István, a HM szóvivője kérdésünkre kijelentette: a torony a szükséges engedélyek birtokában épült fel, és arról a helyi lakosokkal is egyeztettek. A létesítmény nem természetvédelmi területen áll, nem bocsát ki semmiféle sugárzást, és nem a NATO, hanem Magyarország honvédelmi érdekeit szolgálja. (A berendezésről a HM további információkkal nem szolgál, ám ott valószínűleg rádiófelderítő tevékenység folyik.) Ezért szerinte a tiltakozókat nem környezetvédelmi, inkább ingatlanspekulációs szempontok motiválják. Ismeretei szerint az ügyben egyetlen per folyt, és a birtokháborítás miatt benyújtott keresetet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság a múlt hónapban jogerősen elutasította. A szóvivő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az építési engedélyezési eljárást szabályozó és a civil szervezetek által megtámadott kormányrendeletet az Alkotmánybíróság, illetve a Legfőbb Ügyészség is alkotmányosnak minősítette.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.