Spanyolország: A 23

Jól döntött Luis Aragones spanyol szövetségi kapitány, amikor úgyhatározott: három olyan labdarúgót vonultat fel a középpályán, akivédekezni, futni és - nem utolsósorban - futballozni is tud.

A Marcos Senna, Xabi Alonso, Xavi trió sokmozgásos játéka szembeszökő hatással volt a H csoportos nyitányra, hiszen az ukránok defenzívára kényszerültek, ráadásul a szerencse messziről elkerülte őket. A 13. percben Xavi szögletből középre küldött labdája Xabi Alonso hátáról jutott a kelet-európaiak kapujába - a beívelést megelőzően Sovkovszkij tolta ki a léc alól a honosított brazil Marcos Senna „Kígyó téri”, de annál veszedelmesebb lövését -, majd négy perccel később Villa szabadrúgása a sorfalon irányt változtatva vágódott a jobbra mozduló kapus mellett a háló közepébe (2-0). Ez a kezdés még a kánikulánál is bágyasztóbb hatással volt az ukránokra, akik illedelmes vb-újoncokként asszisztáltak a kétéves veretlenségi sorozattal érkező ibériaiak meggyőző fellépéséhez.

Aztán a második félidő elején Busacca svájci játékvezető valósággal kivégezte az ukránokat: noha a kiugró - és a labdát Sovkovszkij mellett elgurítani nem tudó - Fernando Torresszal szemben Vascsuk még csak finoman sem szabálytalankodott, a mérkőzés bírája tizenegyest ítélt, és kiállította a védőt. A büntetőt Villa belőtte (3-0), majd a széteső debütánsok ellen a spanyol csapat már-már megsemmisítő gólt szerzett: Puyol ragyogó csellel indította az akciót, aztán a viszszakapott labdát Fernando Torreshoz passzolta, és a csatár az előkészítéshez méltóan fejezte be a támadást (4-0).

Spanyolország válogatottja immár 23 mérkőzést vívott meg vereség nélkül, és csak azért nem mondható, hogy a sorozat kiteljesedett ezzel a fölényes győzelemmel, mert a széria, ugyebár, még folytatódhat…

SPANYOLORSZÁG-UKRAJNA 4-0 (2-0)

H csoport, Lipcse, 44 000 néző. Jv.: Busacca (svájci).

Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Pablo Ibanez, Puyol, Pernia - Marcos Senna, Luis Garcia (Fabregas, 77.), Xabi Alonso (Albelda, 55.), Xavi - Villa (Raul, 55.), Fernando Torres.

Ukrajna: Sovkovszkij - Jezerszkij, Ruszol, Vascsuk, Nyeszmacsnij - Guszev (Vorobej, 46.), Guszin (Selajev, 46.), Tyimoscsuk, Rotan (Rebrov, 64.) - Voronyin, Sevcsenko.
Gól: Xabi Alonso (13.), Villa (17. és 49., a második 11-esből), Fernando Torres (81.).

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.