Ausztrália kiadja Horvátországnak "Dragan kapitányt"

Ausztrália kiadja Horvátországnak a háborús bűnökkel vádolt, "Dragan kapitány" néven ismertté vált szerb szabadcsapatvezért - erről döntött csütörtökön az ausztrál legfelsőbb bíróság.

Az Ausztráliában élő Dragan Vasiljkovic kiadatásának elutasításáért folyamodott a bíróságnál, arra hivatkozva, hogy Ausztráliának és Horvátországnak nincs kétoldalú kiadatási egyezménye. Ezt az érvelést azonban a bíróság a hatályos ausztrál kiadatási törvényre hivatkozva elutasította, így elhárult a jogi akadály az elől, hogy az 51 éves, ausztrál állampolgársággal is rendelkező Vasiljkovicot kiadják Horvátországnak.

Az ausztrál rendőrség január 20-án vette őrizetbe a háborús bűnökkel vádolt szerb férfit a horvát hatóságok körözése alapján. Vasiljkovicot azzal vádolják, hogy az 1991 és 1995 közötti szerb-horvát háború elején egy szerb félkatonai egység parancsnokaként horvát katonák és polgári személyek megkínzására és elűzésére adott utasítást a közép-horvátországi Glinában. Terhére rónak 1991-ben Kninben és Bruskában, illetve két évvel később Benkovacban elkövetett különféle bűncselekményeket is.

Vasiljkovic a háború idején az "Alfa" szerb félkatonai alakulatot vezette. Egy 1994-es ENSZ-jelentés a hírhedt Zeljko  Raznatovic - "Arkan kapitány" - szerb szabadcsapatvezér helyetteseként írta le őt. A délszláv háború után Ausztráliában golfoktatóként dolgozó "Dragan kapitány" kiadatását a horvát igazságügy-miniszter hivatalosan február 9-én kérelmezte.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.