Gázártámogatás: lassú szigor

Az utóbbi napokban kiderült: csak jövő januártól szigorodik a gázártámogatás. A hírek szerint azért nem mostantól, mert a szocialista frakció keresztbe feküdt a liberális gazdasági tárca javaslatának. Ezzel a módosabbak spóroltak a legtöbbet.

Az idén a gázár-kompenzációs alap kerete 220 milliárd forint körül lesz, ami mintegy 80 milliárddal nagyobb a tervezettnél - felelte lapunk kérdésére Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Információnk szerint a keretet azért lépi túl a büdzsé, mert a nemzetközi árak meghaladják az előre jelzett szintet. Ezt teljes egészében a költségvetésből kell finanszírozni.

A kormány régi-új tagjai - az unióval és az ellenzékkel összhangban - már tavaly hangsúlyozták: a mostani gázár-támogatási rendszer rossz, hiszen az állam a szociális helyzettől függetlenül minden lakossági fogyasztó zsebébe csúsztat valamennyi árkiegészítést. A mostani szisztéma a kisebb felhasználásúakat jobban, a nagyobb igényűeket kevésbé támogatja. Ez leginkább a nagycsaládosokat sújtja, akik azt példázzák, hogy a nagy fogyasztás nem feltétlenül jelent jobb anyagi helyzetet. Veres tavaly októberben lapunknak úgy nyilatkozott: a következő fűtési szezonra alapvetően átalakítják és szociális alapúvá teszik a rendszert. Ez már biztos, hogy nem lesz így. Néhány héttel ezelőtti híreink szerint a kormány július-augusztustól első lépcsőként 1500 köbméteres fogyasztás felett már csak a szociálisan rászorulóknak adott volna gázár-kiegészítést. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azonban a napokban már azt jelentette be, hogy az első lépcsőfok jövő év január elején lépne életbe, az átalakítás teljes időtartama pedig 2,5-3 évet vesz igénybe.

A fél év látszólagos késedelemmel kapcsolatban Veres János azt hangsúlyozta: soha nem a Pénzügyminisztérium volt az előkészítés felelőse. Állítólag a liberális gazdasági tárca az SZDSZ-szel egyetértésben letett egy augusztusi bevezetést tartalmazó koncepciót az MSZP-frakció asztalára, amit azonban a szocialisták elvetettek. A feszültség oka állítólag az volt, hogy a nagycsaládosok támogatását ez a rendszer sem oldotta volna meg. Veres annyit mondott: oly sokrétű a szociális rászorultság megállapításának rendszere, hogy ezt még ki kell dolgozni. A munkát az újonnan alakuló szociális és munkaügyi minisztériumra bízzák.

Az idén 220 milliárdosra tervezett gázár-támogatási keret jó része ma már egyszerű költségvetési pénz, amibe anynyit rak a kormány, amennyi a gázfogyasztás függvényében szükséges. Pedig a gázárak kiegészítésére létesült külön alapnak eredetileg a Magyarországon kitermelt gáz utáni befizetések szabtak határt. Ennek mértéke azonban évente csak 50-70 milliárd forint, amihez a Mol egyszeri befizetésként tavaly 60 milliárd forint pluszforrást adott. A maradékot a költségvetés állja. A kompenzációs rendszer átalakításának csúszásával az idén a módosabbak mintegy 80 százalékos gázáremelést "úsztak meg". Az MSZP-nél úgy vélik, ez túlzott társadalmi feszültségeket okozott volna.

Lapunk úgy tudja, a lakosság 1500 köbméter alatti gázfogyasztási tarifája augusztus elsejétől 20 százalék körüli mértékben növekszik. Korábbi információk szerint az 1500-3000 köbméteres fogyasztás tarifája mintegy 30, az afeletti körülbelül 40, az iparé, illetve a közintézményeké pedig 20 százalék alatti mértékben emelkedik. Úgy tudjuk, hogy ezeket a mértékeket már az áfa szeptember elsejétől tervezett 5 százalékpontos emelkedésével kalkulálják, így az augusztustól élő tényleges emelés ennél valamivel alacsonyabb lehet.

Új üzemanyagár-összehasonlító az interneten

Üzemanyagár-összehasonlító oldal indult az interneten, a holtankoljak.hu cím alatt. Az ingyenesen használható weblap Magyarországon belül területenként teszi lehetővé a helyi töltőállomások árainak összehasonlítását. A rendszer egyelőre a főváros és a megyeszékhelyek kútárait közli, de terveikben az egész országra kiterjedő információs hálózat kialakítása szerepel. A tegnapi adatok szerint Budapesten a 95-ös benzin literára az Esso bécsi úti egységénél volt a legolcsóbb, 283,9 forint, a legtöbbet, 298,9 forintot pedig az OMV budaörsi kútjánál kértek el. A 140 érintett töltőállomás közül 21 nem közölte árait. A rendszer működtetői ígérik, az adatokat folyamatosan frissítik és helytállóságukat ellenőrzik.A domainregisztrációs adatbázis szerint az oldal tulajdonosa Erdősi Csaba, aki egyébként a Magyar Nemzet újságírója is. (M. I.)

Ellenõrzés az algyõi gáztelepen. Nehezen megy a megszorítás
Ellenõrzés az algyõi gáztelepen. Nehezen megy a megszorítás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.