Biztosra bízzák az Opera nyugalmát

Miniszteri biztos vezeti hétfőtől a Magyar Állami Operaházat az év végéig. Az oktatási és kulturális miniszter Vass Lajost, eddigi kulturális politikai államtitkárt küldi a dalszínházba "rendet, nyugalmat teremteni, s folytatni a reformot".

Hiller István tegnapi tájékoztatóján elmondta, kedden hosszú beszélgetése volt Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatóval, akit "nem vitatkozni hívott", mert menesztését már addigra eldöntötte. A tavaly júliusban Bozóki András miniszter által kinevezett főigazgató közös megegyezéssel távozik. Hiller nem árulta el, mekkora végkielégítéssel, mondván: ez is része a megállapodásnak. Azt viszont hangsúlyozta, nem pénzeszsákkal fog érkezni a miniszteri biztos: további pénzforrásra az Opera nem számíthat. A miniszter egyelőre nem töri a fejét azon, hogy pályázatot írjon ki a főigazgatói posztra.

- Nem rózsás a helyzet, de tudom, mit vállalok - jegyezte meg Vass Lajos, aki korábban már volt színházigazgató is Szolnokon. Az opera iránti elkötelezettségét bizonyítva mondta, a fővároson kívül még négy vidéki városban maradtak nyomai az operatársulatoknak, és ezeket is jó volna föléleszteni. Ami az Operaházat illeti, úgy vélekedett, fél év alatt nem fog mindent megoldani, és nem várja, hogy a szakma "a tenyerén hordozza", de reméli, olyan légkört teremthet, amelyben senki sem fél, és mindenki "őszintén nézhet a másik szemébe, mert jelenleg nem ez a helyzet". Vass hétfőn elkezdi az Operaházban a tájékozódást és az átadás-átvételt. Ígérte, egy-másfél héten belül tájékoztatást ad intézkedéseiről. Hangsúlyozta, csak azért, mert valaki tagja volt az eddigi vezetésnek, nem fog megválni tőle - ez vonatkozik a nemrég visszahívott Győriványi Ráth György fő-zeneigazgatóra is.

A miniszteri döntés bejelentéséig bizonytalan volt, lesz-e újabb sztrájk az Operában. Az után viszont a dalszínház szakszervezeti vezetője, Rotter Oszkár lapunknak üdvözölte a biztos kinevezését, hozzátéve: azonnal fölveszik a kapcsolatot Vass Lajossal. Azt szeretnék, ha az Operaház a jelenlegi körülmények között működve szolgálná közönségét. Kérdésünkre hozzátette, ők is akarják a reformot, amely már Szinetár főigazgató idejében elkezdődött. Az eddigi vezetéssel azonban nem lehetett normális körülmények között ezen dolgozni. - Ha lesz perspektíva, átmenetileg a nadrágszíj összébb húzását is elfogadjuk - mondta a szakszervezeti vezető.

Vass Lajos

1955-ben született Szolnokon.

1980-tól különböző közigazgatási, KISZ- és pártfunkciókat teljesít.

1987-ben filozófia-, majd színházelmélet-diplomával fejeli meg ének- és zenetanári főiskolai végzettségét.

1990-től a Szolnoki Szigligeti Színház szervezője, menedzsere, majd a városi művelődési és zenei központ igazgatója.

2000-től a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója.

2002-től a kulturális tárca közigazgatási, majd politikai államtitkára.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.