Bush két üzenetet hoz Budapestre

Amerikai és magyar források szerint Bush elnök június 21-i budapesti látogatásán két "üzenetet" hoz.

Az amerikai nép elismerését 1956 iránt, köszöntve az 50. évfordulót. Az USA 1945 utáni történetében, világpolitikai törekvéseiben a magyar forradalom nagyon jelentős ösztönző, legitimáló, jelképesen és valóságosan egyaránt fontos esemény volt. Az elnök jelezni kívánja, hogy Magyarország nagyra becsült szövetséges, amellyel a kölcsönös előnyökre, értékekre alapulva teljes a washingtoni bizalom, az önálló, sajátosan magyar külpolitikai törekvések iránt is.

Ami az elnökkel érkező, mintegy 600 fős amerikai küldöttséget illeti: már az előkészítésben több tucat szakember dolgozik, minden szakterületnek és a Bush-vizit minden helyszínének külön stábja van, élén egy-egy magyar, illetve amerikai vezetővel. A magyar fél a Bush házaspárt és további 16 amerikai vezetőt látja vendégül, a kíséret többi amerikai tagja maga fizeti a szállást és a költségeket. A mintegy 600 szállodai szoba minden probléma nélkül rendelkezésre áll Budapesten.

Bush programjáról annyit tudni, hogy természetesen találkozik a magyar államfővel, a miniszterelnökkel és az Országgyűlés elnökével, tart egy nyilvános beszédet. Az elnök biztonságára "megfelelő" létszám és eszköz áll rendelkezésre, a biztosítás mértéke a lehető legnagyobb lesz - kicsit annál is nagyobb, mint amilyen Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása idején volt. Sok rendőr és katona biztosítja majd a helyszíneket, útlezárásokat és a küldöttség mozgását. Az érintett magyar szervezeteknek megvan a szükséges felkészültségük és tapasztalatuk, kiváló az együttműködés az előkészítő amerikai szakemberekkel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.