Az érdeksérelmek politikai köntösbe öltöznek

A kormány jó pillanatban kezd hozzá az átalakításhoz, de először meg kell állapodnia az ellenzékkel az alkotmányos keretek módosításáról - vélekedett a központi államigazgatás átalakításának programjáról Szegvári Péter, a Magyar Közigazgatási Kamara alapító tagja.

Az önkormányzati szakértő úgy véli, helyes elgondolás a képviselői létszám csökkentése, ám abban, hogy 2009-től színre lépnének a regionális önkormányzatok, miközben az idén ősszel hat évre választanánk települési képviselőket, benne van a hiba lehetősége is. - Reálisabb lenne - mondta Szegvári -, ha 2012-re halasztanánk a megyék és a regionális önkormányzatok cseréjét. Ezt az ellenzék is könnyebben támogathatná, mert 2012-re "mindenki odaérhet", azaz politikai erőviszonyok tükröződnének vissza a kormány elgondolásaiban.

A minisztériumok számára előnyös, ha az operatív feladatokat "leadják" alsóbb szintekre, és nyilván lesznek megyei érdeksérelmek, amelyek politikai köntösben mutatkoznak majd meg. A fokozatosságra azért lesz szükség, hogy az átalakítás által gerjesztett társadalmi konfliktusokat és az érdeksérelmeket enyhíteni lehessen.

- Tizenöt-húsz éve küszködünk a központosítás és a regionalitás arányainak megváltoztatásával - jelentette ki a szakértő -, most jó esély kínálkozik a konszenzusra. A feladat nem halogatható, mert az európai uniós tervezés a régiókra támaszkodik. Bárki lenne most kormányon, ebbe az irányba kellene elmozdulnia.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.