Az SZDSZ nem akar hat évre választott önkormányzatokat

Az SZDSZ nem ért egyet azzal, hogy az őszi választásokon az önkormányzatokat hat évre válasszák meg - közölte a pártelnök az SZDSZ Önkormányzati Tanácsadó Testületének szerdai ülését követően sajtótájékoztatón.

A kormány szerda délelőtt nyújtotta be a parlamentnek az Új egyensúly program megvalósítására irányuló tizennégy törvényjavaslatát. A köztük szereplő alkotmánymódosítás tartalmazza azt, hogy most ősszel a megyéket 3 évre válasszák meg, 2009-ben pedig már a régiókat válasszák meg 3 évre, egyúttal most az önkormányzatokat 6 évre válasszák meg, így 2012-től a parlamenti választások félidejében lehetnek az önkormányzati választások.

"Itt nekem van egy olyan érzésem, hogy itt megint mindenki csak násztáncot jár a régiók körül, valójában senki nem akarja, vagyis ki lesz szavazva a régió, és meg lesz szavazva az a változat, hogy hat évre válasszunk önkormányzatokat, megyeit is és települési önkormányzatot is. Ez számomra elfogadhatatlan." - jelentette ki Kuncze Gábor.

Véleménye szerint az eredeti célt már megint mindenki szem elől téveszti, hiszen nem az önkormányzatokban politizálóknak akartak jobb helyzetet teremteni, hanem az önkormányzatokban élőknek, számukra szeretnének hatékonyabb, magasabb szolgáltatásokat nyújtani a megadott keretek között.

"Bízom abban, hogy lesz annyi önmérséklet a politikában, hogy a kétharmados törvényeket megszavazza, és valódi reformokat indít elaz önkormányzatiság területén. Ez egyúttal egyébként a próbája is mindannak, ami a kampányban elhangzott" - mondta.

A főpolgármester arról beszélt, hogy a régiók kialakítására vonatkozó alkotmánymódosításba ugyan az SZDSZ javaslata kerül be, miszerint Budapest és az agglomeráció (egyes számítások szerint 76, mások szerint 80 település) alkot egy régiót, de szerinte később erről még vita alakulhat ki, mert az MSZP és a Fidesz egyetértve, úgynevezett gyűrűrégiót hozna létre Budapest körül, ezzel megkettőzve a központi régiót, a hozzátartozó hivatalokkal együtt.

Demszky Gábor szerint ez előnytelen, rossz és hátrányos, ezért az SZDSZ kitart eredeti álláspontja mellett. A liberális városvezető megfogalmazta kritikáját a fővárosi önkormányzati rendszer átalakítására vonatkozó szocialista elképzelésről, amely bekerült a benyújtott javaslatcsomagba. Az MSZP elképzelése fenntartja a kétszintű rendszert a fővárosban, míg a liberálisok szerint hatékonyabb lenne csak egy szint; a kerületek helyett városrészi önkormányzatok működnének, radikálisan, a jelenlegi egytizedére csökkenne a kerületi képviselők száma, ahogy kevesebb lenne a hivatal is. Hozzátette: ez megoldást jelentene például a kerületenként eltérő parkolási rendszerre, a bérlakások eltérő bérleti díjaira.

Kuncze Gábor kérdésre válaszolva közölte: ha nem változtatnak az önkormányzati testületek számán, a hatáskörökön, és nem szüntetik meg a megyéket, akkor inkább még négy évig maradjon meg a jelenlegi önkormányzati rendszer, és ezalatt készítsenek elő egy tisztességes önkormányzati reformot, létszámcsökkentéssel, feladat-, és hatáskör felülvizsgálattal, választott régiókkal és a megyék megszüntetésével.

"És akkor négy év múlva egy tisztességes, végigvitatott, új rendszert építsünk fel, mert amilyen irányba most mennek a dolgok, az úgy néz ki, hogy változás nem lesz semmi, de legalább hat évre fenntartjuk azt, amiről azt gondoltuk, hogy azonnal meg kell változtatni, és ezt mi nem támogatjuk" - jelentette ki.

Horn Gábor ügyvivő a sajtótájékoztatót követően újságíróknak elmondta: a törvényjavaslatokról folytatott egyeztetések során a liberálisok jelezték, hogy nem támogatják a hat évre szóló választást. Ugyanakkor az elismerte, hogy ő maga ezt nem tette szóvá a törvénycsomagról folytatott kormányülésen. Hozzátette: módosító javaslatokkal lehet változtatni a törvény vitájában.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.