Demszky népszavazás kiírását javasolja a budapesti olimpia ügyében

Népszavazás kiírását javasolta Demszky Gábor főpolgármester a Budapesten 2016-ban rendezendő olimpia ügyében a sportesemény szervezését kezdeményező civil szervezet, a BOM konferenciáján szerdán Budapesten. A Fidesz szerint Demszky Gábor akciója megkésett és hiteltelen.

A főpolgármester elmondta: a BOM által készíttetett megvalósíthatósági tanulmány eredménye után országos népszavazás döntsön arról, hogy megpályázza-e a főváros a 2016-os olimpia megrendezését. Hozzátette: a népszavazást az idő szűke miatt nem lehet már az önkormányzati választásokkal egy időben lebonyolítani, a referendum kiírásához szükséges aláírások összegyűjtését ugyanakkor elkezdheti a BOM.

A főpolgármester kijelentette: "szívvel-lélekkel kiáll" az olimpia szervezése mellett, ami az ország számára óriási lehetőség, de nagy felelősség is.

Szilvásy György kancelláriaminiszter hozzátette: a kormány elkötelezett híve az olimpia megrendezésének, és a megvalósíthatósági tanulmány ismeretében kész garanciát vállalni Budapest pályázatára. A tárcavezető üdvözölte a civil kezdeményezést, és úgy vélte, hogy ehhez hamarosan a kormányzatnak is csatlakoznia kell.

Hangsúlyozta: el kívánják kerülni, hogy az olimpia rendezése politikai ütközőpont legyen.

Demszky Gábor egy felmérés eredményét ismertetve elmondta: jelenleg a lakosság 79 százaléka támogatja a budapesti olimpia rendezését, ezt az arányt azonban tovább kell emelni, nemzeti konszenzust kell elérni. A pályázás lehetőségének garanciáját látta abban, hogy 2011-ben Magyarország lesz az unió soros elnöke, Budapest pedig a fővárosa, a főváros fejlesztését tartalmazó Podmaniczky-program pedig bekerült a kormányprogramba.
A főpolgármester a 2020-as olimpia megrendezését látta lehetségesnek, de hangsúlyozta, hogy ehhez már a 2016-os esemény megrendezésére is pályázni kell.

Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM elnöke elmondta: a tavaly novemberben 15 vállalat részvételével megalakult BOM célja, hogy némileg átvegye a szervezők feladatait.

Szijjártó Péternek, a Fidesz szóvivőjének az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kormányzat éppen egy olimpiai ciklusnyi késésben van: négy évet mulasztott, ami alatt dolgozhatott volna egy magyarországi olimpia megrendezéséért.

Mint írta, a Fidesz mindig is támogatta, hogy Magyarország olimpiát rendezzen, éppen ezért indított 2002 tavaszán aláírásgyűjtési akciót, amelynek során két hónap alatt több mint 700 ezer támogató aláírás gyűlt össze, köztük Demszky Gáboré is.

"Sajnáljuk, hogy a főpolgármester és a kormányzat az eltelt négy évben semmit sem tett a terv megvalósulásáért. Mostani akciójuk ezért megkésett és hiteltelen" - írta Szijjártó Péter.

A gazdaság átalakítása szükséges az olimpia megrendezéséhez

Magyarország gazdaságának jelentős változáson kell átmennie ahhoz, hogy elbírja a 2016-os olimpia megrendezésének gazdasági súlyát - vélekedtek gazdasági szakértők a sportesemény budapesti megrendezését célul kitűző civil szervezet, a BOM által rendezett konferencián szerdán Budapesten.

Barcza György, az ING Bank Zrt. vezető elemzője úgy vélekedett, hogy a mintegy 3000 milliárd forintos infrastrukturális és egyéb fejlesztéseket igénylő esemény finanszírozásához adóemelésre lene szükség.

Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója kétségesnek tartotta, hogy Magyarország jelenlegi fiskális struktúrájával képes lenne az olimpia megrendezésére.

Heim Péter, az Aegon Alapkezelő Rt. vezérigazgatója a cél kijelölésének és a megtakarítások mértékének jelentős növelésének fontosságát hangsúlyozta.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.