A miskolci polgármester vizsgálatot indít a fertőzött víz ügyében

Miskolc polgármestere mindenre kiterjedő, átfogó vizsgálatot kezdeményez a szennyezett ivóvíz ügyében, azt követően, hogy a helyzet normalizálódik a város fertőzött részén.

Egy ilyen rendkívüli helyzetben azt tartjuk fontosnak, hogy az rendeződjék, természetesen azt követően, hogy a vízellátásban nem lesz gond, egy széles körű vizsgálatot indítok - mondta Káli Sándor. "Az egész folyamatot végig kell néznünk, meg kell néznünk, hogy jelenleg milyen színvonalon van a monitoring, és azonnal elrendelem a vízbázis védelmének terveztetését", a projekt megvalósítása milliárdos nagyságrendű lesz - mondta.

A polgármester egyébként úgy vélte, hogy a szennyeződés egyes számú oka: a rendkívüli időjárási helyzet, mivel ennek következményében került a szennyeződés a rendszerbe. A szennyeződésről Káli Sándort a múlt héten csütörtökön értesítette az ÁNTSZ, amely akkorra mutatta ki a mintákból az első kórokozókat. "Aznap estétől szervezzük a városban a vízellátást, a zacskós vizek előállítását, nekünk korábban erről információnk nem volt" - hangsúlyozta. A megbetegedett és kórházba került, a munkájukból kiesett emberek kártérítésére vonatkozó kérdésre azt válaszolta: "a munkakieséseket a társadalombiztosítás finanszírozza".

Közlése szerint a fertőzött területen élő lakosságnak a megnövekedett energiaköltségek - a vizet villannyal, gázzal forralni kell, a számla ezáltal megnő - okozta többletköltségek esetleges átvállalása, a kárenyhítés is csak az átfogó vizsgálat után kerülhet napirendre. Káli Sándor arra a kérdésre, hogy véleménye szerint mikorra normalizálódhat a helyzet Miskolcon, azt mondta: amikorra az ÁNTSZ kijelenti, hogy minden adat negatív, ám hogy ez mikorra várható, pontosan még nem tudni.

Miskolc első számú vezetője megjegyezte azt is, hogy az esetről értesítette mind a miniszterelnököt, mind az egészségügyi, mind pedig az önkormányzati és területfejlesztési minisztert, akik maximális segítséget ígértek. Nincs tudomása azonban arról, hogy több tárca kvázi vizsgálóbizottságot állított volna össze a miskolci ügy felderítésére. (MTI)

Káli Sándor
Káli Sándor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.