Tengernyi pénz és feneketlen kút

Bajnai Gordon fejlesztésekért felelős kormánybiztos tegnap nem titkolta: az egészségügy, az oktatás és a közigazgatás csak akkor részesedhet az EU-forrásokból, ha a mai szerkezetüket sikerül megváltoztatni.

Tizenhét fekete dosszié a Nemzeti Fejlesztési Hivatal tárgyalójának asztalán: programok, koncepciók, támogatási szerződések és törvénytervezetek, a hivatal 2002 óta végzett munkájának dokumentumai. A kormánybiztossá kinevezett Bajnai Gordon tegnap jelképesen ezek átvételével lépett hivatalába a Nemzeti Fejlesztési Hivatalt eddig felügyelő Baráth Etele tárca nélküli miniszter örököseként.

- Nagy eredmény lesz, ha négy év múlva legalább időarányosan annyit fel tudunk majd mutatni, mint amennyiről most Baráth Etele beszámolt - így ismerte el elődje munkáját az EU-pénzekből zajló fejlesztések új felelőse, a leendő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője. A leköszönő miniszter ugyanis azt jelentette be, hogy a keret kimerült, azaz az I. nemzeti fejlesztési tervre szánt 670 milliárd forintos EU-büdzsé 2006 júniusára az utolsó fillérig gazdára talált, a nyertes pályázóknak 200 milliárd forintot már ki is fizettek. Ráadásul egy kis pluszpénzzel is számolhatunk: a visszamondott, továbbá a tervezettnél olcsóbban megvalósult projektek és a forint árfolyamának mélyrepülése (hiszen az uniós kassza euróban kalkulál) további 5-10 százaléknyi forrás megpályázását teszi lehetővé.

Csakhogy: az elmúlt két és fél év 670 milliárd forintos kerete helyett most hét éven át évente mintegy 1000 milliárd forintot kell majd értelmes befektetésekre fordítani - mondta Bajnai Gordon, aki rögzített két, a munka kereteit meghatározó cöveket.

1. Nem lenne helyes, ha a Brüsszelből érkező pénz "csak hirtelen", egyszeri életjavulást hozna. A forrásokból olyan elképzeléseket kell támogatni, amelyek fenntartható fejlődést generálnak, tovagyűrűző hatásuk révén további pénzeket mozgatnak meg. "Lyukas zsákba nem öntünk pénzt" - szögezte le, hozzátéve: az egészségügy, az oktatás és a közigazgatás mai rendszereit nem tartja elég hatékonynak.

2. Egyetlen helyre kell koncentrálni az eddig több tárcánál meghozott döntéseket, ezt szolgálja ez az új szervezet is. "Ekkora feladat mellett egyszerűen idő sincs hosszas levelezésekre, elhúzódó egyeztetésekre" - magyarázta a kormánybiztos.

A jelek szerint a nyár a szabályozási és a szervezeti problémák megoldásával telik. El kell készülnie a fejlesztéspolitikai törvény tervezetének, ezt ősszel tárgyalhatná meg a parlament. (A hét évre szóló EU- büdzsé hét plusz két évre szabja meg a mozgásteret, ugyanis az utolsó évben elfogadott projektek finanszírozása két év múlva lehet esedékes - márpedig egy három kormánycikluson átívelő feladatot elegánsan csak nemzeti konszenzust kialakítva lehet elvégezni.) A jövő hét elején már a kormány is foglalkozik a fejlesztési döntések rendszerének koncepciójával, de a szervezet kialakítása több hétig is eltart.

Borús búcsú

Kissé keserű lett tegnap a 64 éves Baráth Etele búcsúja. Volt ugyanis egy az indulatain túlmutatóan is erőteljes mondata. "Nyugodt lélekkel adom át a hivatalt, tudom, hogy hol van és mit szolgál az eddig odaítélt pénz" - hangsúlyozta, vitába szállva azokkal, akik szerint a támogatásokat háttéralkuk keretében osztották szét. "Szeretném megvédeni minden kollégámat, akit sértenek ezek a feltételezések. Minden fillér sorsáról az EU és a kormány jóváhagyásával döntöttünk" - nyomatékosította Baráth, aki nem nevezte meg, hogy ki gyanúsította meg őket "mutyizással". Csak annyit árult el: ezt a személyt a "magas beosztású állami vezetők" között kell keresni. (F. E. G.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.