Aki szereti, most is veszi a libát

A fővárosi piacokon egyelőre nem tört ki az őszi baromfivész idején tapasztalt visszaeséshez fogható libahisztéria. Bár az árusok szerint csak a hét közepére derül ki, mekkora az esetleges forgalomkiesés, többségük úgy véli: a vevők egyre "ellenállóbbak" a madárinfluenzával szemben.

A Fővám téri vásárcsarnok standjain kint fityegnek a Baromfi Terméktanács plakátjai: "a magyar baromfi jó", amit most átírhatnának libára. Riadalomnak azonban nyoma sincs, a forgalom a megszokott. Az itteni árusok többsége eddig sem a lezárt területekről kapta az árut, így vígan kínálja magát a friss libamáj, libacomb. Az árusok mégis inkább attól tartanak, hiány lesz libából a piacon, ami felverheti az árakat. Az viszont már tényleg elriaszthatja a vevőt. Nagyjából ugyanezt erősítették meg a Teleki téri piacon. Mindkét helyen elmondták: ha valamivel lassabban is, de elfogyott a hét végén kínált libahús. A liba nélkül maradt árusok várhatóan a napokban kapnak új szállítmányt, akkor derül ki, ugyanúgy el tudják-e adni a libát, mint máskor. A csirkét viszik, ahogy szokták.

A Lehel Csarnokban a hét végén a viszonylag kis tételt jelentő liba mellett visszaesett a csirke kereslete is. Volt olyan eladó, aki 40 százalékosra saccolta a csökkenést saját boltjában, a többségnél ez 20-30 százalék körüli volt, ami egy esősebb napon is összejön. - A média tehet mindenről - mondja feddőn az egyik árus. - Írja csak meg: itt minden termék szigorúan ellenőrzött. Hattyúhúst meg nem tartunk - fejezi be az el sem kezdett beszélgetést.

- Tíz éve dolgozom a szakmában - teszi árnyaltabbá a képet egy másik árus -, 2-3 évenként volt valamilyen baromfivész, csak akkor nem beszéltek ennyit róla. - Szerinte most jóval kisebb a riadalom, mint novemberben. Úgy gondolja: a vásárlók látják, hiába kongatják a vészharangot, nem kell megijedni; ezért van rá esély, hogy a mostani "vészhelyzet" már a héten lecseng.

Baromfipult a Fény utcai piacon. Volt, ahol a csirkehúseladásokra is hatott a libavész
Baromfipult a Fény utcai piacon. Volt, ahol a csirkehúseladásokra is hatott a libavész
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.