Gabonaraktárból exkluzív lakások

A nagy múltú, ám az utóbbi években felszámolt vállalatok üzemcsarnokainak egy része - évről évre rosszabb állapotban - ma is üresen áll. Több helyen viszont meglátták a bennük rejlő üzleti lehetőséget, s hasznosították a régi ingatlanokat.

A rendszerváltást követő gyárbezárások nyomán üzemcsarnokok váltak néptelenné. Az ingatlanok egy részét hasznosították, más részét lebontották, hogy ne kelljen utánuk építményadót fizetni - az épületek jelentős része ugyanakkor ma is üresen áll, s folyamatosan pusztul. A jó fekvésű, gazdaságosan felújítható ingatlanok iránt van érdeklődés, ám sok olyan épület áll az országban, amely már csak a buldózerre vár, nincs esély a hasznosítására.

Győrött sok régi ipari épületet belaktak: a Rába százezer négyzetméteres, félkész üzemcsarnokát például az Audi vásárolta meg, ott kezdte meg első motorgyárának kialakítását. A Richards Finomposztógyár területén lévő üzemépületben és figyelőtoronyban éttermet rendeztek be, a Gardénia telephelyén bevásárlóközpont létesül, a Duna melletti elevátorból, a gabonaraktárból pedig exkluzív folyóparti rezidencialakások lesznek. A Rába-gyár kiköltözött a hajdani reptéri telephelyre, a régi épületeket lebontották. Meghagyták viszont az egykori légoltalmi bunkert, ahol a tervek szerint nanotechnológiai és ipartörténeti múzeumot alakítanak ki.

A közelmúltban bezárt szegedi Kossuth Nyomda épületei már akkoriban gazdát cseréltek, amikor a nyomdászok a kerítés előtt még elmaradt bérük kifizetéséért tüntettek. A Szeged egyik forgalmas kereszteződése mellett fekvő ingatlan csarnokaiban jelenleg zajlik az átépítés, hogy szeptember 1-jétől megnyissák a város legnagyobb bútoráruházát és lakásfelszerelési kereskedelmi központját - tudtuk meg Tóth Tamástól, a beruházó szegedi székhelyű J. V. H. 2000 Kft. ügyvezetőjétől, aki elmondta: az előzetes megállapodások szerint a több százmillió forintba kerülő átalakítások után az ingatlant magyar tulajdonban lévő cégek veszik bérbe.

Hiába születtek viszont nagyszabású tervek a 2003-ban felszámolt zalaegerszegi ruhagyár, a ZA-KO Rt. telephelyének hasznosításáról, egyre csak pusztulnak a valamikori üzemcsarnokok. A városközponthoz közeli, 4,3 hektáros területet a ruhagyár felszámolásakor megvásárolta egy ingatlanbefektető, azt ígérve: lakóparkot, sportpályát épít. A kivitelezés azonban el sem kezdődött, a befektető az ingatlanpiaci változásokra hivatkozva végül elállt terveitől, majd eladta a területet. Az új tulajdonos, a Zala World Kft. a lakópark mellé kereskedelmi és szórakoztatóközpontot is tervezett, ám a munka alighogy elkezdődött, egy irodaépület lebontása után leállt. Nagy Gábor, a Zala World Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre szűkszavúan azt közölte: lemondtak a beruházásról, árulják az ingatlant. Ennek okairól azonban nem kívánt nyilatkozni.

Veszprém megye két legnagyobb, üresen álló egykori ipari üzeme, a volt inotai hőerőmű és a balatonfűzfői Nitrokémia gyártelepe. Balatonfűzfőn néhány hónapon belül befejeződik a még jelenleg is állami tulajdonban lévő Nitrokémia területének környezeti kármentesítése, amelynek 15,5 milliárd forintos költségét a magyar állam fedezi. Azt viszont nem tudni, mi lesz a mintegy 400 hektáros kármentesített területtel. Egyedül a fűzfői központi ipartelep sorsa tűnik rendezettnek: a közművesített, jó közúti és vasúti csatlakozással rendelkező ipari park várja a beruházókat. A Nitrokémia külső telephelyei közül viszont csak a királyszentistváni terület jövőjéről tudni: ott épül fel a 158 települést kiszolgáló észak-balatoni regionális hulladékgazdálkodási rendszer központi telephelye.

Várpalota inotai városrészében öt évvel ezelőtt zárták be az akkor éppen ötvenéves hőerőművet: az üresen álló létesítmény elbontása, az eredeti környezet helyreállítása legkevesebb egymilliárd forintba kerülne. A telep sorsa egyelőre bizonytalan: a tervek szerint a területen hulladékégető erőművet építenének, ami ellen viszont a várpalotaiak egy része tiltakozik.

Javarészt kiürült a hajdani boglári borkombinát többhektáros területe is, miután a tíz évvel ezelőtti privatizáció óta az új tulajdonos csaknem teljesen leépítette a nagy múltú vállalkozást. A borászati technológia jelentős része ismét hasznosítható lenne, de eddig nem akadt fizetőképes kereslet azon az áron, amit a tulajdonossá vált, az Oetker család érdekeltségébe tartozó Törley Pezsgőpincészet Kft. szabott. A termelés újraindítását váró szőlőtermelők szeretnék megszerezni az ingatlant, ehhez állami támogatásért is lobbiznak, de próbálkozásuk eddig nem járt sikerrel. A Balatonboglári Borgazdasági Rt. belvárosi központját az önkormányzat megvásárolná az intézményei számára, de a 460 millió forintra becsült ingatlan árát a város nem tudja megfizetni.

Nyíregyháza déli ipartelepén négy-öt olyan nagy telephely van, amelyek a kilencvenes években kiürültek. Giba Tamás alpolgármester elmondta: a felszámolási vagy privatizációs eljárások során a telephelyeket felosztották, majd az épületeket, üres telekrészeket külön-külön hirdették meg eladásra. A kisebb ingatlanok piacképesnek bizonyultak, azokat jórészt helyi kis- és középvállalkozások vásárolták meg. Az egykori szovjet piacra ipari liftekhez alkatrészeket gyártó HAFE telephelye ugyanakkor máig egyben - és kihasználatlanul - maradt. Az ingatlan tulajdonosa egyelőre őrizteti, rendben tartja a több ezer négyzetméteres épületet és a telket, mindeközben pedig tovább próbálkoznak a szabad földterületek eladásával.

Loftok Pesten: malomtól a víztoronyig

A hetvenes években Angliában és Amerikában divatossá vált loftlakás forma az ezredforduló után jelent meg Budapesten is. Eddig az ingatlanfejlesztő cégek ugyan még egyetlen ilyen lakást sem adtak át, de már több helyen építenek effélét: például Óbudán egy régi textilgyári épületben, Angyalföldön egy volt gázkészülékgyárban és a Ferencvárosban az egykori Gizella malomban.

A pesti loftépítők kissé tágan értelmezik a műfajt, Óbudán a Lajos utcai Sun Palace lakóparkban például a régi textilgyárból mindössze egy homlokzati fal maradt meg, s e mögött teljesen újjáépítik a belső tereket. Az itteni loftlakások tehát nem átalakított ipari épületben jönnek létre, hanem teljesen újak. Belmagasságuk, alapterületük azonban hasonló lesz a valódi ipari terekéhez. A Sun Palace-ban tíz ilyen lakás épül, 125 és 181 négyzetméter közöttiek, átlagos négyzetméteráruk 410 ezer forint. Angyalföldön huszonhét lakást hoznak létre a Duna-part közelében épülő River Loftban, egy régi gázkészülékgyárban. A legkisebb 70, a legnagyobb 233 négyzetméter, átlagáruk pedig 445 ezer forint. Jelenleg Ferencvárosban zajlik a legnagyobb budapesti loftberuházás, a Mill Lofts kialakítása, ahol több mint száz ilyen lakás létesül az egykori Gizella malomban: 60 négyzetméterestől a 350 négyzetméteresig. A lakások ötödét már el is adták, négyzetméteráruk 360 ezer és 700 ezer forint között változó. Elkeltek egyebek között a különleges fekvésű toronylakások. Mivel a loft ára Pesten nem olcsóbb, mint a normál elrendezésű lakásoké, vásárlóik nem a szegényebb rétegekből kerülnek ki. Nyugaton eredetileg kispénzű művészek és családtalan aranyifjak keresték ezeket az olcsó és nagy élettereket. Pesten csak a Gizella malomban vásárolt néhány festő és grafikus műteremnek való loftot. A vevők és érdeklődők nálunk a jól keresők, a gyermektelenek köréből kerülnek ki, s nem ritka a külföldi. Az sem véletlen, hogy Budapest egyik legérdekesebb loftlakását, a ferencvárosi pályaudvar víztornyában kialakított lakteret a vezető gazdasági hetilapban hirdeti építője, egy magánszemély. (Cs. L.)

A szegedi Kossuth Nyomda csarnokaiból bútorkereskedelmi központot alakítanak ki
A szegedi Kossuth Nyomda csarnokaiból bútorkereskedelmi központot alakítanak ki
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.