A barna zóna újjászületése

A pesti belső kerületeket barna gyűrűként körülvevő volt ipari zónában a funkciójukat vesztett régi gyárépületek mára eltűntek, vagy kísértettanyákká váltak, esetleg más funkcióval vegetálnak. De néhány megújult. Ezeket főleg üzletközpontként, irodaházként, kulturális központként használják, és lassan megjelennek az úgynevezett loftlakások is.

Látványos újjászületés volt a XIV. kerületi egykori BKV-telephely, a Récsei garázs kereskedelmi központtá alakulása Récsei Center néven. A harmincas évek elején épült épületet 60 méter fesztávolságú üvegtető fedi. Megmaradását főleg annak köszönheti, hogy különlegessége miatt műemléki védelem alatt áll.

Szép példája a régi épület újrahasznosításának a XI. kerületben, Kelenföldön található volt Caola-gyár irodaházzá változtatása is Dorottya udvar néven. Hasonló a IX. kerületben, a vágóhíd melletti volt Borjúvásárcsarnok esete, mely Máriássy Ház néven lett irodaépület.

Előfordul, hogy a kultúra költözik az elhagyott ipari épületekbe. Így született az egykori Ganz Gyár egy részéből a Millenáris Park a II. kerületben, a ferencvárosi áramátalakítóból pedig Trafó néven a fiatal művészek kulturális központja. Ebbe a sorba tartozik majd az óbudai gázgyár épületeinek múzeumként való hasznosítása is.

A hetvenes években Angliában és Amerikában divatossá vált loftlakás forma is megjelent Budapesten. Eddig ugyan még az ingatlanfejlesztő cégek egyetlen ilyen lakást sem adtak át, de már több helyen építenek effélét: például Óbudán egy régi textilgyári épületben, Angyalföldön egy volt gázkészülékgyárban és Ferencvárosban az egykori Gizella malomban.

A pesti loftépítők kissé tágan értelmezik a műfajt, Óbudán a Lajos utcai Sun Palace lakóparkban például a régi textilgyárból mindössze egy homlokzati fal maradt meg, s e mögött teljesen újjáépítik a belső tereket. Az itteni loftlakások tehát nem átalakított ipari épületben jönnek létre, hanem teljesen újak. Belmagasságuk, alapterületük azonban hasonló lesz a valódi ipari terekéhez. A Sun Palaceban tíz ilyen lakás épül, 125 és 181 négyzetméter közöttiek, átlagos négyzetméteráruk 410 ezer forint.

Huszonhét lakást hoznak létre a Duna-part közelében, apesti rakpart északi végénél épülő River Loftban, egy régi gázkészülékgyárban. A legkisebb 70, a legnagyobb 233 négyzetméter, átlagáruk pedig 445 ezer forint.

Jelenleg Ferencvárosban zajlik a legnagyobb budapesti loftberuházás, a Mill Lofts kialakítása, ahol több mint száz ilyen lakás létesül az egykori Gizella malomban: 60 négyzetméterestől a 350 négyzetméteresig. A lakások ötödét már el is adták, négyzetméteráruk 360 ezer és 700 ezer forint között változó. Elkeltek például a különleges fekvésű toronylakások.

Mivel a loft ára Pesten nem olcsóbb, mint a normál elrendezésű lakásoké, vásárlóik nem a szegényebb rétegekből kerülnek ki. Nyugaton eredetileg kispénzű művészek és családtalan aranyifjak keresték ezeket az olcsó és nagy élettereket. Pesten csak a Gizella malomban vásárolt néhány festő és grafikus műteremnek való loftot. A vevők és érdeklődők nálunk a jól keresők, a gyermektelenek köréből kerülnek ki, s nem ritka a külföldi. Az sem véletlen, hogy Budapest egyik legérdekesebb, ipari környezetbn kialakított lakását, a ferencvárosi pályaudvar víztornyában berendezett lakteret a vezető gazdasági hetilapban hirdeti építője, egy magánszemély.

A régi gyártelepek újrahasznosítására vidéken is akad példa. Győrött például sok régi ipari épületet belaktak: a Rába százezer négyzetméteres, félkész üzemcsarnokát például az Audi vásárolta meg, ott kezdte meg első motorgyárának kialakítását. A Richards Finomposztógyár területén lévő üzemépületben és figyelőtoronyban éttermet rendeztek be, a Gardénia telephelyén bevásárlóközpont létesül, a Duna melletti elevátorból, a gabonaraktárból pedig exkluzív folyóparti rezidencialakások lesznek. A Rába-gyár kiköltözött a hajdani reptéri telephelyre, a régi épületeket lebontották. Meghagyták viszont az egykori légoltalmi bunkert, ahol a tervek szerint nanotechnológiai és ipartörténeti múzeumot alakítanak ki.

A közelmúltban bezárt szegedi Kossuth Nyomda épületei már akkoriban gazdát cseréltek, amikor a nyomdászok a kerítés előtt még elmaradt bérük kifizetéséért tüntettek. A Szeged egyik forgalmas kereszteződése mellett fekvő ingatlan csarnokaiban jelenleg zajlik az átépítés, hogy szeptember 1-jétől megnyissák a város legnagyobb bútoráruházát és lakásfelszerelési kereskedelmi központját.

Drága lakások készülnek a gázkészülékgyárban
Drága lakások készülnek a gázkészülékgyárban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.