Mélygarázs nélkül is átszabják a Jókai teret

Új tervet készíttet a Jókai téri mélygarázsra Terézváros önkormányzata, amely addig is rendbe teteti a leharcolt területet; valószínűleg lebontják a játszóteret, a helyét bezöldítik.

Mint hírül adtuk, a Jókai téri mélyparkoló megépítését ellenző környezetvédők a közelmúltban jogerősen pert nyertek a tervezett garázs építtetője, valamint a fővárosi közigazgatási hivatal és a terézvárosi önkormányzat ellen. A bíróság indoklása szerint jogszerűtlen volt az építkezés útjában álló fák kivágásának engedélyezése, és az is, hogy a garázs szellőzőkürtőjét a tér felett csupán néhány méterrel, méghozzá egy játszótérre kivezetve helyezték volna el.

Terézváros polgármestere, Verók István érdeklődésünkre közölte: továbbra sem mondtak le az infernális parkolási, közlekedési helyzetet javítani hivatott garázs megépítéséről. Nyilvánvaló viszont, hogy - bár a bírósági verdiktet még mindig nem kapta meg a kerület -, hogy a megfellebbezhetetlen döntés nyomán az egész projektet "újra kell gombolni". A VI. kerületi önkormányzat mindvégig állította: az átalakítással csak javulna a helyi környezet állapota, egyrészt, mert nem körözne a környéken anynyi parkolóhelyre vadászó autó, másrészt nagyobb felületű és jobb állapotú lenne a tér zöldje. Az új helyzet azonban mindennek ellenére új megoldást kíván, olyat, amit a protestáló civilek is elfogadnak.

A térrel azonban addig is kezdeni kell valamit, amíg ez a megoldás nem születik meg - szögezte le Verók. Megbíztak egy kertépítő céget - ugyanazt, amelyik a Liszt Ferenc teret is rendbe tette -, hogy a kerületi főépítész instrukciói alapján készítsen rehabilitációs tervet. Egyelőre annyit tudni, hogy a munka költségét a közbeszerzési határérték - ez esetben nyolcmillió forint - alatt akarják tartani, valamint, hogy erősen gondolkodnak: a szennyezett, és a forgalom miatt veszélyes környezetben megtartsák-e a Jókai téri játszóteret. Inkább bezöldítenék. (B. T.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.