A néptáncos diáknak könnyebb a matek

Csárdás a panellakótelepen. Első hallásra meghökkentő a párosítás, de évtizedes tapasztalat bizonyítja, hogy a néptánc, népzene oktatása még az írástanulást is könnyebbé teszi.

Nap mint nap tapasztaljuk, hogy a zenével, tánccal foglalkozó gyerekek valóban jobban teljesítenek például matematikából, idegen nyelvből - mondja Madai Gyuláné, az óbudai lakótelepek közt fekvő Andor Ilona Ének-zenei Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Az intézményben az alsó tagozatos gyerekek hetente egy néptáncórán vesznek részt, délutánonként az alapfokú művészeti oktatás keretében pedig további táncórákat vehetnek. Az órarendjükben heti három-négy énekóra szerepel, és az iskola kórusaiban is énekelnek. Iskolán kívüli programok is vannak: tavaly húsvétkor sokan Erdélyben vettek részt a húsvéti ünnepkör eseményeiben.

Ottjártunkkor épp egy első osztály foglalta el a tánctermet Andó Tóth Beáta és Csatai László tanárok vezetésével. A Bújj, bújj, zöld ág kezdetű gyerekjátékot játszották - nem is gondolnánk, mennyi mindenre alkalmas egy ilyen kis dalocska a mozgáskultúra fejlesztésétől az önfegyelemig. Az igazgatónő szerint a táncórák lényege nemcsak a néptánc, a népzene, a néphagyományok megismertetése. A tánc, az éneklés jól fejleszti a ritmusérzéket, a mozgáskultúrát, a finom motorikus mozgásokat. Ennek nagy jelentősége van például az íráskészség kialakításában. A hallás utáni daltanulás az idegen nyelv könnyebb elsajátítását segíti, és azért tanít együtt egy férfi és egy női tánctanár, hogy a lányok a női, a fiúk a férfi viselkedésmintákat sajátíthassák el.

A kérdésre, hogy nem idegen-e ez a kultúra egy nagyvárosi lakótelep közepén, határozott nem a válasz. Az itt tanuló gyerekek ugyanis többnyire olyan családból érkeznek, ahol nem ismeretlen ez a világ. Így nem meglepő, hogy a gyerekek öt százaléka később valamilyen formában hivatásának választja a táncot.

Bár arról nincs adat, hogy országszerte hány iskolában része az órarendnek a néptáncoktatás, az mindenesetre biztos, hogy az iskolán kívüli, alapfokú művészetoktatás keretében ez a legnépszerűbb műfaj: a 2004-2005-ös tanévben több mint hatvanezer diák tanult néptáncot.

A Bújj, bújj, zöld ágban is temérdek lehetõség rejlik
A Bújj, bújj, zöld ágban is temérdek lehetõség rejlik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.