Miniszterelnöki blogbejegyzés a határon túli kérdésekről

Sokunknak van felelőssége abban, hogy a magyar-magyar kapcsolatok sokesetben inkább hűvösek, és hogy érdemes ezért önvizsgálatot tartani -olvasható Gyurcsány Ferenc keddi internetes naplójában.

A miniszterelnök blogjában beszámolt arról a hétfő esti tárgyalásról és vacsoráról, amelyen a határon túli magyarság vezetői vettek részt Budapesten. A vacsorán megjelent Szili Katalin parlamenti elnök is.

A megbeszélésen arról volt szó: jót tesz-e a határon túli magyarságnak, hogy egy ennyire átpolitizált, ráadásul a magyar pártpolitikától sem teljesen mentes szervezet legyen a magyarság ügyének csúcsintézménye.

Gyurcsány a blogjában úgy fogalmazott: "nem akarom eltitkolni, hogy amikor azt mondom: sokunknak van abban felelőssége, hogy mára ezek a kapcsolatok sok esetben inkább hűvösek, és hogy érdemes ezért önvizsgálatot tartani, akkor ez rám, vagy ránk is igaz" - közölte a miniszterelnök.

A miniszterelnök kiemelte, hogy újra és újra előjön december 5-e kérdése. "Azt mondtam tegnap (...), hogy másfél év távlatából is azt gondolom, nekünk elvi okok miatt kellett nemet mondanunk a népszavazási kezdeményezésre".

László Boglár közölte, hogy kompromisszumképtelen és megállapodásokat felmutatni képtelen Magyar Állandó Értekezletet (Máért) nem hív össze Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy semmiképpen nem lesz Máért, hiszen amennyiben esély van arra, hogy az asztalon lévő problémákban lehet megállapodás, akkor van értelme ilyen keretek között a tanácskozásnak, azonban úgy tűnik, hogy erre most nincs esély. Akkor inkább keressünk olyan formát, amely ezt a helyben toporgást feloldja - mondta.

Németh Zsolt, a parlament külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke azt mondta: "értetlenül állunk a Magyar Állandó Értekezlet megszüntetésére vonatkozó nyilatkozat előtt: a Máért összehívására politikai megállapodás kötelez, amit a kormánynak, a szocialista pártnak is be kell tartania".

A politikus szerint a "kompromisszumképtelenség vádja" téves információn alapul, illetve ha valakire, a két kormányzó pártra - az MSZP-re és az SZDSZ-re - alkalmazható.

Külügyi források megerősítették: Gémesi Ferenc - aki 2004-2005-ben a határon túli magyarok ügyeinek miniszteri biztosa volt - szakállamtitkárként a külkapcsolatokat, ezen belül a határon túli magyarság területét felügyeli majd a Miniszterelnöki Hivatalban.

A kancellárián eddig három államtitkár segítette a kül-, a nemzet- és a biztonságpolitikai területen a miniszterelnököt. Az MTI úgy tudja, hogy július 1-től ezeket a feladatokat egy személyben Gémesi Ferenc fogja ellátni.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.