Nem emelnek vádat Karl Rove ellen

Nem emelnek vádat Karl Rove, George Bush amerikai elnök egyik legbefolyásosabb tanácsadója ellen a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) fedésben dolgozó ügynöke, Valerie Plame törvénytelen leleplezése ügyében.

A hírt az elnöki tanácsadó ügyvédje jelentette be kedden, akit az ügyben vizsgálatot folytató különleges ügyész tájékoztatott erről a döntéséről.

A tanácsadót öt alkalommal hallgatta meg egy különleges vádesküdtszék. Patrick Fitzgerald ügyész 2003 decembere óta folytat vizsgálatot annak kiderítésére, hogy ki szivárogtatta ki a Fehér Házból Valerie Plame CIA-ügynök személyazonosságát. Fedett ügynök személyazonosságának a nyilvánosság elé tárása bűncselekménynek számít az Egyesült Államokban.

Valerie Plame egy volt diplomata, Joseph Wilson felesége. Wilson 2003 nyarán egy újságcikkben azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy az iraki háború igazolása érdekében manipulálta a hírszerzési értesüléseket: cáfolta Bush elnöknek azt az állítását, amely szerint Szaddám Huszein rezsimje uránércet akart volna vásárolni Nigerben atomfegyverkezési programja számára. Az állítólagos ügyletnek Wilson a CIA megbízásából maga járt utána az afrikai országban, ahol korábban nagykövet volt és megállapította, hogy annak semmiféle valóságalapja nem volt.
Sajtóvélemények szerint fehér házi források bosszúból szivárogtatták ki 2003-ban Valerie Plame fedett CIA-ügynök nevét, azt sejtetve, hogy Wilson nigeri útját valójában a felesége járta ki a CIA-nál és a bírálat hitelessége ezzel megkérdőjelezhető.

Karl Rove, valamint Lewis "Scooter" Libby, Dick Cheney alelnök tanácsadója és kabinetfőnöke újságírókkal folytatott háttérbeszélgetéseken szót ejtettek Valerie Plame-ről is, akinek a személyazonosságát 2003-ban tette közzé egy Robert Nowak nevű újságíró.

Tavaly októberben a különleges ügyész indítványára a vádesküdtszék Libby ellen vádat emelt, bár nem a nehezen bizonyítható kiszivárogtatás, hanem az igazságszolgáltatás akadályozása és a hatóságok félrevezetése címén. Libby ártatlannak vallotta magát, pere jövő év januárjában kezdődik. A Libby elleni vádemelés után olyan találgatások kezdődtek, hogy Rove ellen is vádat emelhetnek, esetleg hamis eskü címén.

Rove Bush elnök 2004-es választási győzelmének a kovácsa volt.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.