A megszorító csomag fokozottan érinti a fogyatékkal élőket

A kormány szombaton bejelentett megszorító csomagja fokozottan érinti a fogyatékkal élő embereket, akiknek jelentős része már ma is nagy szegénységben él - hangzott el a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) sajtótájékoztatóján.

"Négy év alatt nem sikerült a munkaerőpiacra bevonni azokat a fogyatékos embereket, akik szeretnének magukról gondoskodni", s várható, hogy ez a mostani kormányzati ciklusban sem lesz másként - mondta Soltész Miklós, a KDNP politikusa. Hozzátette: ma Magyarországon a mintegy 600 ezer fogyatékkal élő ember közül csupán 8 százaléknak van lehetősége arra, hogy dolgozzon. Így a mostani megszorítás e kört fokozottabban fogja érinteni - tette hozzá.

A KDNP parlamenti képviselője azt mondta: "háromszor verte át a szocialista-szabad demokrata kormány illetve pártok (...) az embereket" az elmúlt egy év alatt. Ennek alátámasztására Soltész Miklós emlékeztetett azokra az egy éve megismert szlogenekre, hogy például "dübörög a gazdaság", emlékeztetett a választási kampány ígéreteire, majd felidézte a közel egy hete beterjesztett kormányprogramot, amelyben - szerinte - sok az általánosság és kevés a konkrétum. A kormányprogram beterjesztésére utalva azt mondta: tették ez úgy, hogy közben "boszorkánykonyhában főzték annak a megszorító intézkedéscsomagnak a tervét, amit két nappal később már (...) elmondtak az ország előtt".

A képviselő közölte: a KDNP számításai szerint idén 60-70 ezer forintot vonnak el a családoktól, és ez az összeg 2007-ben már 150-200 ezer forintra emelkedik. Az ellenzéki képviselő elmondta: míg az emberek, főként a fogyatékos emberek rosszul járnak, addig az a Gyurcsány Ferenchez közel álló ingatlanfejlesztő cégcsoport, amely megépíti a leendő kormányzati központot, és amelytől a kormány az ingatlanokat visszabéreli, nagyon jól jár.

Hirt Ferenc fideszes képviselő - aki mint mozgáskorlátozott képviseli a fogyatékkal élő emberek érdekeit - azt hangsúlyozta, hogy szükség van az Országos Fogyatékosügyi Program átdolgozására, hiszen a mostani változat elfogadhatatlan. A képviselő fenntartásait hangoztatta e program végrehajtásával kapcsolatban. Úgy vélte, politikai akarat kellene a fogyatékos emberek integrálására a társadalomba. "Ez nem tapasztalható" - hangsúlyozta. A kormány megszorító csomagjára utalva a képviselő úgy fogalmazott: "én nagyon-nagyon bízom abban, hogy ez nem fog a parlamenten keresztülmenni, (...) akkora csapást mér főleg a fogyatékos emberekre és a nagycsaládosokra, amit nem lehet megengedni ma Magyarországon".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.