Ej, mi a Kű…?

Kű Lajosról írt szombati számában a Nemzeti Sport, s egyebek közt ezt említette meg az 1972-ben még - magyar válogatottként - az Eb négyes döntőjében és az olimpiai döntőben szerepelt, majd 1978-ban - immár az FC Bruges kivándorolt játékosaként - BEK-finalista futballistáról: "Amint lejárt az emigrációban rárótt eltiltás, (...) a Wembleyben találta magát a Bruges-Liverpool BEK-döntőn. Az akkori Népszabadság szerint börtönben volt, ezért igen meglepődtek a magyar tévénézők, amikor az élő közvetítésben felismerték..."

A tévénézők, ha olvasták a Népszabadságot, nem lepődtek meg Kű megjelenésén.

Mi annál inkább a Nemzeti Sport állításán.

Noha 1978-ban újságunk mai sportrovatának egyetlen tagja sem dolgozott a lapnál, tartozunk annyival az igazságnak - s nem utolsósorban Lukács Lászlónak, az akkori sportrovat nemzetközi tekintélyű, a világhírű szaklapot, a France Footballt is évtizedekig tudósító vezetőjének -, hogy felidézzük a hiteles változatot.

Szóval az 1978-as BEK-döntő reggelén ez jelent meg a Népszabadság sportoldalán: "Ma, szerdán a szombati angol kupadöntő után újra nagy mérkőzés, az EK-döntő színhelye lesz a londoni Wembley stadion. (...) A találkozóról a Magyar Televízió 20.55 órai kezdettel ad közvetítést. Ha a Bruges nyerne - a csapat egyik játékosa a Magyarországról évekkel ezelőtt eltávozott Kű Lajos is -, akkor első ízben kerül belga klub neve a kupára."

Másnap a Népszabadság részletes beszámolót közölt a döntőről, természetesen mind a Bruges összeállításában, mind a tudósításban megemlítve Kű nevét. Igaz, némi kritikával illette a támadó középpályást, megjegyezve: "A Bruges remekül védekezett, ügyesen adogatott, bár támadói - Simonsen és Sörensen között Kű Lajos - nem jelentettek veszélyt."

Tekintettel arra, hogy az FC Bruges 1-0-ra elvesztette a meccset, ráadásul Kűt a 60. percben - nyilván nem politikai indíttatásból - lecserélték, a bírálatot csakis szakmainak lehet tekinteni.

Nem úgy, mint a Nemzeti Sport "oldalvágását".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.