Brutálisan megvertek egy kínai ellenzékit

Ismeretlen tettes súlyosan bántalmazott egy kínai ellenzékit, közvetlenül azután, hogy a férfit kihallgatta a rendőrség a német ARD televíziónak adott interjúja miatt - jelentette kedden egy emberi jogi szervezet.

Fu Hszian-caj (Fu Xiancai) a bántalmazás következményeként lebénult. Felmerül a gyanú, hogy a rendőrség cinkos a földjogi aktivista elleni június 8-i támadásban - állapítja meg a Human Rights in China nevű, New York-i központú emberi jogi szervezet.

Fu bírálja azt a rendszert, amely alapján a pekingi kormány kártalanítja a hatalmas Három Szurdok erőmű építése miatt kitelepített embereket. A férfi interjút adott az ARD német televíziónak, amely azt május 20-án le is vetítette. A rendőrség beidézte kihallgatásra az interjúval kapcsolatban Fut lakóhelyén, Cekuj (Zigui) körzetben. Miközben hazafelé tartott a kihallgatásról, az utcán valaki hátulról leütötte. Az ütéstől eltört a nyakcsigolyája, és nyaktól lefelé megbénult - közölte az emberi jogi szervezet közleményben.

A szervezet érdeklődésére a cekuji rendőrségen egy nevét megadni nem akaró tisztségviselő azt a tájékoztatást adta, hogy hallottak a férfit ért támadásról, és nyomoznak az ügyben, de több kérdésre nem volt hajlandó válaszolni. Az ARD pekingi irodája nem fűzött megjegyzést az ügyhöz, vezetői csak annyit mondtak, hogy közleményt fognak kiadni Fuval kapcsolatban és arról, hogy hogyan próbálnak meg segíteni rajta. A férfit Jicsang (Yichang) város kórházában ápolják, és 24 órás rendőri felügyelet alatt áll. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.