Gyurcsány nem hívja össze a kompromisszumképtelen Máértet

Kompromisszumképtelen és megállapodásokat felmutatni képtelen Magyar Állandó Értekezletet (Máért) nem hív össze Gyurcsány Ferenc - tájékoztatott László Boglár arról a hétfői tárgyalásról, amelyen a miniszterelnök és a határon túli magyarság vezetői vettek részt.

"A miniszterelnöki egyértelművé tette, hogy kompromisszumképtelen és megállapodásokat felmutatni képtelen Máértet biztos, hogy nem fog összehívni" - mondta a kormányfő sajtófőnöke. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy semmiképpen nem lesz Máért, hiszen amennyiben esély van arra, hogy az asztalon lévő problémákban lehet megállapodás, akkor van értelme ilyen keretek között a tanácskozásnak, azonban úgy tűnik, hogy erre most nincs esély. Akkor inkább keressünk olyan formát, amely ezt a helyben toporgást feloldja - mondta.

A hétfői megbeszélésen arról volt szó, hogy jót tesz-e a határon túli magyarságnak, hogy egy ennyire átpolitizált, ráadásul a magyar pártpolitikától sem teljesen mentes szervezet legyen a magyarság ügyének csúcsintézménye. A miniszterelnök sajtófőnöke elmondta, hogy a hétfői konzultációt megelőzően több informális egyeztetés volt a témakörben, mint ahogy nyilvánvaló módon lesznek ilyenek a jövőben is.

"Hosszas és nagyon sok egyeztetésnek a következménye lesz az, amikor oda jutnak a határon túli magyar szervezetek vezetői és a magyar kormány, hogy azt mondják, a Máért kell-e, vagy sem" - közölte. László Boglár megerősítette, hogy a hétfő esti találkozón mások mellett Szlovákiából Bugár Béla, Romániából Markó Béla, Szerbiából Kasza József és Ágoston András, Ukrajnából Kovács Miklós és Gajdos István, Horvátországból Pasza Árpád vett részt, s megjelent a vacsorán Szili Katalin parlamenti elnök is. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.