Célpont a palesztin kormányfő

Fenyegetéslicitálás indult meg Izrael és a palesztin vezetés között. Miután nyolc halottat követelt egy izraeli tüzérségi támadás pénteken egy gázai övezeti strand ellen, a palesztin kormányt alkotó radikális szervezet, a Hamasz felmondta a tizennyolc hónapon keresztül tartó tűzszünetet, és aktivistái több mint ötven rakétatámadást intéztek Izrael ellen.

"Jaszin és Rantiszi várnak rád Iszmail Hanija, ha ugyanúgy likvidálod a zsidókat, és lövöldözésekkel, terrortámadásokkal próbálod megbénítani az izraeli társadalmat, mint ők" - üzente Cahi Hanegbi, az izraeli parlament külügyi és védelmi bizottságának elnöke tegnap a palesztin kormányfőnek, utalva arra, hogy 2004-ben Izrael célzott likvidálásokkal végzett a Hamasz alapítójával és egykori vezetőjével, Ahmed Jaszin sejkkel, illetve utódjával, Abdel-aziz ar-Rantiszivel. Ehud Olmert kormányfő egyik munkatársa szerint a Kadima párthoz tartozó képviselő csak a maga nevében beszélt.

A védelmi minisztérium azonban óvatosan lép. Amír Perec védelmi miniszter ugyan jóváhagyta a Hamasz vezetői elleni célzott támadások tervét, ha folytatják az izraeli területekre mért rakétatámadásokat, Perec viszont elhalasztotta a gázai palesztin szélsőségesek elleni átfogó légitámadásnak az elindítását.

A palesztinok közti ellentétek a Mahmud Abbasz elnök által július 26-ára kiírt népszavazás miatt egyre kiélezettebbek. A Hamasz "puccsként" értékeli a referendumot az izraeli börtönökben raboskodó palesztinok által kidolgozott dokumentumról, amely implicite elismeri Izraelt. A viták elsimítása érdekében tegnap újabb válságtanácskozást tartott Gázában Abbasz és Hanija. Az álláspontok ezúttal sem közeledtek. Abbasz ugyanakkor nem zárta ki, hogy lefújja a népszavazást, ha a Hamasz elfogadja a dokumentumot a "nemzeti párbeszéd" alapjának.

A palesztin csoportok közötti szakadék tovább mélyült, és Abbaszt komoly politikai veszteség érte, amikor vasárnap kiderült: a dokumentum kidolgozásában részt vevő, bebörtönzött két palesztin, a Hamaszhoz tartozó Abdel-Halek Natse és az Iszlám Dzsihád egyik embere, Baszam al-Szadi már nem akarja nevét adni a szöveghez. Érvelésük szerint Abbasz saját politikai céljaira akarta felhasználni a dokumentumot, és visszaélt a szöveggel, ezért ők már nem támogatják azt.

A Fatah és a Hamasz közti harc az utcákon is folytatódik: Gázában a Fatah mozgalomhoz tartozók egy csoportja megölt egy Hamasz-fegyverest. A Hamasz fegyveresei rakétákat lőttek ki az Abbaszhoz hű harcosok bázisára. Az elmúlt két hónapban csaknem húszan (főleg fegyveresek) haltak meg palesztinok közti összecsapásokban.

Népszavazási vita a palesztin törvényhozási épület elõtt Ramallahban
Népszavazási vita a palesztin törvényhozási épület elõtt Ramallahban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.