Vége az üdülési csekk aranykorának?

Szállásra és szálláshelyi étkezésre korlátozná az üdülési csekk felhasználási körét az Új egyensúly program. A csekket kibocsátó alapítvány igazgatója szerint a terv nincs kellőképpen átgondolva.

Az üdülési csekk a jövőben csak akkor lesz adómentes, ha azt a munkáltató a dolgozójának vagy nyugdíjasának, és azzal közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának adja, és üdülési szállás és ahhoz kapcsolódó étkezési szolgáltatásra használják - szó szerint ez áll az Új egyensúly program nyilvánosságra hozott változatában. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány igazgatója, Karácsony Mihály egyelőre optimista, legalábbis kérdésünkre azt mondta: nem hiszi, hogy ebben a változatban fogadja majd el a parlament a programot. Szerinte egyrészt érthetetlen az "üdülési szállás" fogalma, és az sem reális, hogy aki kempingben kíván üdülni, annak a csekkjét ne fogadják el a kempinggel szemben üzemelő étteremben.

Az adómentes juttatások köre ráadásul ez alapján csak látszólag szűkülne, valójában bővülhet, hiszen a dolgozók és nyugdíjasok hozzátartozójának is adható lenne adómentesen a csekk. Karácsony bízik benne, hogy a döntéshozók rájönnek, hogy a csekk beválthatósági körének szűkítése nem hozna a konyhára, hiszen az idei 20 milliárd forint értékben vásárolt utalvány 22 milliárd forint forgalmat eredményez belföldön. A turisztikai szolgáltatások igénybevétele fehéríti az ágazatot, adóbevételt növel, és munkahelyet teremt, tehát a korlátozás összességében ellentétes a kormány szándékaival - állítja Karácsony. A csekket jövőre már a fitneszbérletekre és más szabadidős sportok megfizetésére is felhasználhatóvá szeretnék tenni, ami összhangban van a kormányprogram azon részével, ami az egészséges életmódra ösztönzést szorgalmazza.

Az ellenérvek között szerepel, hogy aprópénzről lenne szó, mivel a tapasztalatok szerint a csekkek 75-80 százalékát hagyományosan szállásra és étkezésre váltják be. A 2007-től kilátásba helyezett változtatásról amúgy még nem tudni, hogy miként működhetne, az alapítvány igazgatója egyelőre csak a sajtóból értesült az üdülési csekkel kapcsolatos módosításokról. Elképzelhetőnek tartja, hogy valamit "be kell majd áldozni" az ügy érdekében. Nem lenne meglepő, ha ez a tankolási lehetőség eltörlése lenne.

Nem csináltak sportot a turizmusból

Az utolsó pillanatban eldőlt, hogy mégsem vonják össze a sportot és a turizmust a Lamperth Mónika vezetésével felálló új minisztériumban. Még a péntek is úgy indult, hogy közös sport- és turisztikai államtitkárság alakul az önkormányzati és területfejlesztési minisztériumban, de végül a két, egymástól nagyrészt idegen területet mégsem vonták össze. A minisztériumi állománygyűlésen már az hangzott el, hogy az öt szakmai államtitkárság a következő lesz: önkormányzati, területfejlesztési és építésügyi, sport, turisztikai és koordinációs. (S. T.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.