Az olvasók bespejzoltak

Jó ünnepet, vásárt, akár még a tavalyinál is jobbat zárt tegnap az idei könyvhét. Kiugró könyvújdonság ezúttal nem akadt, de talán soha ennyi szerző nem találkozott még ennyi olvasóval. A hét végén hatalmas volt a tömeg a pesti Belvárosban. Az olvasók "bespejzoltak" az idei nyaralásra.

Ha a könyvhét mennyiségi oldalát nézzük, csúcsot döntött a mintegy 1200 dedikálás országszerte. A központi helyszínen, a pesti Vörösmarty téren most állt a legtöbb pavilon (160), és vidéken is most kínálták a legszélesebb körben, a megyeszékhelyeken kívül kisebb települések tucatjaiban is az újdonságokat. Az utóbbiakhoz társult több olyan mű, amely még az áprilisi könyvszemlére jelent meg, de mostanra "érett be", mint például Kőrösi Zoltán Milyen egy női mell? című családregénye (Kalligram).

Úgy látszik, hosszabb utóélete lesz Nádas Péter tavaly megjelent nagyregényének, a Párhuzamos történeteknek is. Nemcsak úgy, hogy lassan, de kitartóan emelkedik a példányszáma (jelenleg 11 ezernél tart), hanem úgy is, hogy könyvek sora ered a nyomába. Most Mihancsik Zsófiának a szerzővel készült nagyinterjúja, magában is vaskos kötet volt a Jelenkor Kiadó egyik slágere. Csordás Gábor igazgató elárulta, még két "követő könyvet" tervez, az egyik már a téli könyvvásárra kijön. A norannál Konrád György Csodafigurák című portrékötete vezetett, valamint az 1956-ról szóló novelláskönyv Ember Mária Naplójával együtt, továbbá Oláh Gábor regénye, a Gumikötél. Kőrössi P. József, a műhely vezetője szerint az olvasók sokkal tudatosabban vásároltak az idén, mint korábban, tudták, mit akarnak.

A Pontnál sokan vitték Albert Gábor életműsorozatának új kötetét, a fiatalok közül Péterfi András novelláskönyvét. Nem panaszkodtak a Líra és Lant csoporthoz tartozó kiadók sem. A Magvető központi sátránál sokan vették Esterházy Péter és Darvasi László focikönyveit, a költő Tóth Krisztina első novelláskötetét és a Körkép című, nagy múltra visszatekintő novellaantológiát.

A Kossuth nemcsak hagyományos kiadványaival - főként portrékötetekkel, mint Hovanyecz László Értékteremtőkje vagy a Kokas Ignácról szóló -, hanem hangoskönyveivel is sikert aratott. A Rejtő-, Örkény-, Márai-felolvasásokat éppúgy kapkodták, mint a Shakespeare-szonettek vagy az Arany János-versek hangzó változatát. Az Osiris kuriózumai közé tartozott A magyar esszé antológiája Domokos Mátyás szerkesztésében, a Japán története vagy a Nemzet és Emlékezet sorozat új darabja, a Mohács. A kiadó legzajosabb újdonsága persze Debreczeni József Gyurcsány Ferencről szóló portréja volt, amely az állami támogatás legsajátosabb formáját élvezte: az éppen újjáválasztott miniszterelnök két és fél órán keresztül dedikálta szombat délután (a szerzővel együtt), kedélyes légkörben. Bár az elején akadt egy hölgy, aki fennhangon szóba hozta, hogy délelőtt a kormányfő adóemeléseket jelentett be, de mások leintették: ne itt politizáljon. Egy-két veterán tüntető pedig a Palatinus Kiadó pavilonja előtt próbált belekötni az ott beszélgető Mécs Imrébe, Petőcz Andrásba, de őket is lecsendesítették szelíden.

Petőcz regénye amúgy Háy János novelláskötetével együtt a kiadó sikere lett ezen az egyébként békés könyvünnepen. Amelynek nyugalmához hozzájárult, hogy a könyv ötszázalékos áfáját egyelőre nem emelik. De az is bebizonyosodott: a fővárosi helyszínek közül mégiscsak a Vörösmarty tér a leghangulatosabb és az egyetlen teljes választékot nyújtó.

Konrád György a Csodafigurákat dedikálta a hét végén
Konrád György a Csodafigurákat dedikálta a hét végén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.