Baromfivész: két megyére uniós exportstop

Egyelőre sikerült a védőövezeten belül tartani a libák madárinfluenzáját, de Bács-Kiskun és Csongrád megyéből már nem lehet feldolgozott baromfit szállítani az Európai Unióba.

Hétfőtől Bács-Kiskun és Csongrád megyéből feldolgozott baromfit tilos szállítani az Európai Unióba - jelentette be tegnap Süth Miklós országos főállatorvos egy állatorvosi értekezleten. Ezzel - állítása szerint a hazai állat-egészségügyi hálózat tevékenységét ismerték el a brüsszeli kollégák, ugyanis eredményesnek minősítették azt a regionális védekezést, amellyel sikerült az ország középső részén tartani a madárinfluenza vírusát. Az uniós tagállamok közül eddig egyedül Szlovákia jelentette be, hogy szigorítja a Magyarországról érkező baromfi ellenőrzését. A harmadik országok egyedi elbírálással minősítik a jövőben a magyar baromfiszállítmányokat, ezekről a napokban kezdődnek meg a tárgyalások.

A lapunk által megkérdezett baromfipiaci szereplők megdöbbenéssel értesültek az exportstopról. Magyar József, a térségben található szentesi Hungerit Rt. vezérigazgatója röviden csak katasztrofálisnak minősítette a lépés cégére gyakorolt hatását. Ez nem is csoda, hiszen a társaság termelésének fele megy exportra. A Baromfi Terméktanácsnál sem repesnek az örömtől, hiszen mint Takács László ügyvezető igazgató fogalmazott: ha a hír igaznak bizonyul, a magyar víziszárnyas-termelés a padlóra kerülhet, ugyanis e két megyében tartják a legtöbb kacsát és a libák jó részét is. Az ágazatnak e két baromfifajból éves szinten nagyjából százmilliárd forintos bevétele származik, melynek egy része a tilalom miatt kieshet.

Molnár Zoltán, Bács-Kiskun megyei főállatorvos beszámolt arról: Bodoglár mellett már Szankon és Móricgáton is megjelent a fertőzés gyanúja. Hozzákezdtek az érintett baromfitelep és a közvetlen környezetébe tartozó udvarokon a szárnyasok vizsgálatához és megsemmisítéséhez. Eddig 2672 udvart és másfél millió baromfit vizsgáltak át. Gráf József agrárminiszter elmondta: a 40 millió szárnyast jelentő magyar baromfiágazat védelmében hozták meg a szigorú intézkedéseket, ezért míg az angliai laborból meg nem érkezik a hivatalos jelentés az H5N1 vírus jelenlétéről, addig feltételezve a legrosszabbat irtják a beteg szárnyasokat és a közvetlen környezetükben lévő baromfiakat. Az eddigi közvetlen kárt 300-500 millió forintosra becsülik, az állatok tulajdonosait teljes összegű kártalanítás illeti.

Konkrét kártalanításról még nem volt szó, de folyamatosan mérik föl, hogy melyik gazdánál mennyi olyan baromfi van, amelyet le kellene adni, ám a zárlat miatt nem lehet - tájékoztatta tudósítónkat Tabajdi Tibor, a Majsai Szárnyasnevelő Szövetkezet elnöke. Tegnap nem fedeztek fel újabb gócot Kiskunmajsa környékén, ahol a madárinfluenza miatt három településen eddig 330 ezer szárnyast irtottak ki. A legnagyobb gond azokkal az állatokkal van, amelyeket a májuk hasznosítására neveltek és tömtek, mert e libákat, kacsákat nehéz tovább tartani. A szövetkezet tagjainál több olyan pecsenyekacsa-állomány van, amelyet szállítani kellett volna e héten a vágóhídra. Ezeket az állatokat nem fenyegeti a túltartás veszélye, de etetni kell őket tovább.

Tabajdi Tibor szerint nemcsak Kiskunmajsa térségében, hanem egész Bács-Kiskun megyében komoly veszély fenyegeti az állattartókat. Noha pontos számokat nem ismer, abból következtetni lehet, hogy csak Bodogláron egy kilométer sugarú körben 300 ezer baromfit semmisítettek meg. A kiskunsági tanyavilágban másutt is csaknem olyan sűrűn vannak az állományok, mint Bodogláron.

A kiskunmajsai baromfitermelők azt szeretnék, ha elkülönítve levágnák a baromfit, külön hűtenék, és ha kiderülne, hogy emberre nem veszélyes vírus pusztította a jószágokat, vagyis pusztán állat-egészségügyi problémáról van szó, akkor ezt a húst esetleg felhasználhatnák a későbbiekben. Egyelőre azonban nincs, akivel erről tárgyaljanak, a hatóságok kapacitását a további fertőző gócok kialakulásának megelőzése köti le. Szankon, Kiskunmajsa szomszédságában, ahol újabb fertőző gócot találtak vasárnap, 19 ezer háziszárnyast semmisítettek meg. Zaka László polgármester szerint három nagy telepen és a közelükben lévő 10-12 tanyán irtották ki a szárnyasokat.

Geiger János, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta: Szankon, illetve Móricgáton nem hullottak el állatok, e két településen azért került sor beavatkozásra, mert abból a bodoglári tenyészetből helyeztek ki ide baromfit, amelyben az elhullás bekövetkezett. Ez annyiban biztató információ, hogy azt jelzi: nem történt újabb fertőzés.

Védekezés Bodogláron. A helyzet kulcsa a vírus terjedésének meggátolása
Védekezés Bodogláron. A helyzet kulcsa a vírus terjedésének meggátolása
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.