Zacskó helyett forralás

Miskolcon tíz perc forralás után biztonsággal fogyasztható a vezetékes víz, ezért a zacskós víz kiszállítását tegnaptól megszüntette a tisztiorvosi szolgálat. Az óvintézkedések ellenére naponta csaknem háromszázzal nő a fertőzött vízzel összefüggésbe hozható megbetegedések száma.

Június elején a hegyi patakok áradását okozó felhőszakadást követően egy kisebb tó kiöntése után szennyeződött az a miskolctapolcai kút, amely a főutcától délre eső területet látja el. A kutat a szennyezés észlelését követően kizárta a hálózatból a városi vízszolgáltatást végző Mivíz Kft., amely száznegyvenkét kilométernyi vezeték fertőtlenítését és öblítését kezdte meg. A hálózat megtisztításához a szokásos klórmennyiség tízszeresét használják fel.

Hétfő éjféltől megszüntetik a zacskós ivóvíz osztását Miskolcon, miután a csapvíz tízperces forralás után fogyasztható - ezt Bujdosó László országos tiszti főorvos jelentette be tegnap a borsodi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón. A hét végén azonban az óvintézkedések ellenére újabb megbetegedések történtek. Tegnap délutánig 1448-ra emelkedett a fertőzött vízzel összefüggésbe hozható megbetegedések száma.

A hét végén kiderült, hogy a hasmenéssel, hányással és levertséggel járó betegséget nem csak a szennyezett víz fogyasztása idézheti elő, hiszen a fertőzés emberről emberre közvetlenül is terjedhet, elméletileg akár egy kézfogással továbbadható. Miután bebizonyosodott, hogy a szennyezett vízzel kapcsolatba nem került személyeken is megjelentek az ismert tünetek, a tisztiorvosi szolgálat felhívta a figyelmet a higiéniai szabályok fokozott betartására, és a közösségi helyiségek tisztán tartásának, fertőtlenítésének fontosságára. A déli városrészben továbbra is fenntartják a csapvíz közvetlen fogyasztásának tilalmát, a vizet ezen a területen tíz percen át tartó forralással kell fertőtleníteni.

Péntektől naponta 140 ezer liter zacskós vizet állítottak elő és osztottak szét a déli városrészben. A miskolci tejgyár egyik gyártósora naponta nyolcvanezer, a Fővárosi Vízművek által felajánlott és Miskolcra szállított víztisztító berendezés pedig hatvanezer liter egészséges vizet csomagolt be. Az ÁNTSZ fejenként két literben határozta meg a zacskós vízből naponta kiadható menynyiséget. A városi polgári védelmi iroda adatai szerint a szennyezett hálózati szakasz 43 ezer embert - Miskolc lakosságának mintegy negyedét - szolgált ki. A vízcsomagoló kapacitás tehát bőven fedezte volna a napi szükségletet, nem beszélve a közterületeken felállított lajtos kocsikról. A gyakorlatban azonban a vártnál jóval több víz fogyott. A víz kiosztására kijelölt iskoláknál időnként tumultuózus jeleneteket okozott, hogy a város fertőzéssel nem érintett területeiről is - óvatosságból - sokan jelentkeztek és jelentős mennyiségben vitték a zacskós vizet.

A vízfogyasztási tilalom pénteki elrendelése és az óvintézkedések bevezetése ellenére a megbetegedések száma nem csökken. A mintákból kimutatott calicivírus és campylobaktérium naponta kétszáz-háromszáz új, két-három nap alatt lezajló megbetegedést okoz. A miskolci Semmelweis kórház fertőző osztályán - bár folyamatosan cserélődnek a betegek - tegnap továbbra is száztíz fölött volt a víz miatt ellátásra szorulók száma.

A miskolci Semmelweis kórház fertõzõ osztályán telt ház van
A miskolci Semmelweis kórház fertõzõ osztályán telt ház van
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.