Ankara, Zágráb kipipálta az első EU-fejezetet

Elődje,Somogyi Ferenc is segítette az EU-ban debütáló Göncz Kinga külügyminiszterbeilleszkedését. A huszonötök elismerik Montenegrót, szerződtek Albániával, ésa horvát mellett a török csatlakozási tárgyalások is egyenesbe jöttek.

Törökország fellélegezhet: az októberi,formális tárgyaláskezdéshez hasonlóan az EU-csatlakozási egyeztetések elsőfejezetét illetően is sikerült végül kompromisszumos megoldást találni. Mint megírtuk,az egyhangú döntést igénylő rajtot a tudomány és kutatás címen futó fejezetrőlCiprus blokkolta napokig, mivel Ankara nem ismeri el, s kereskedelmét isakadályozza. A helyzet külön pikantériája, hogy a török vonatkozásban általábanfő kerékkötőnek számító Ausztria ezúttal soros elnökként a kompromisszumon voltkénytelen dolgozni. A várakozásoknak megfelelően a ciprusiak végül engedtek.

Az elfogadott formula emlékeztetiTörökországot korábbi kötelezettségeire, s azzal is fenyeget, hogy ennekelmulasztása érinti a csatlakozási tárgyalások egészét. A törökök számáraazonban az a legfontosabb, hogy az EU ne várja el tőlük egyértelműen és szövegszerűena hivatalosan csak a görög nyelvű közösség uralta Ciprus elismerését –legalábbis ne azonnal. Abdullah Gül törökkülügyminiszter szerint ez a veszély közvetlenül most sem fenyegetett, ezért –utazását napokig lebegtetve – végül Luxemburgba, az EU-tanács ülésénekszínhelyére indult. Ankara és Nicosia viszonya azt követően különösen feszült,hogy a törökök, válaszul egy görög annexiós kísérlet hírére, 1974-benmegszállták a sziget északi, jobbára törökök lakta részét, majd a nemzetköziközösségből egyedüliként elismerték az ott kikiáltott államot. Nemrégzsákutcába torkollott Ciprus egyesítésének ENSZ-terve, így az északi rész nemválhatott az EU tagjává sem.

Mivel a tudomány és kutatás a 35 tárgyalásifejezet legkönnyebbike (az uniós joganyag ebben igen szűk), hamarosan le iszárhatták azt a felek – csakúgy, mint Horvátországgal, amely előtt szinténoktóberben nyíltak meg a tárgyalások.

Az EU-tanács luxemburgi ülésén debütált Göncz Kinga külügyminiszter, s rögtönkülön tárgyalt házigazda kollégájával, JeanAsselbornnal, Javier Solana kül-,és biztonságpolitikai EU-főképviselővel, valamint Ursula Plassnik osztrák főkülügyérrel, a külügyi tanács soroselnökével. Diplomáciai antréját elődje, SomogyiFerenc segítette a helyszínen. Mivel az EU nem önálló nemzetközi jogialany, formailag nem ismerhetette el a függetlenségét kikiáltott Montenegrót,hanem tagállamait bátorítja erre. Crna Gorától viszont a szerb kapcsolatrendezését várja el. Az unió egyúttal társulási szerződést írt alá hétfőnAlbániával, ami formailag a csatlakozás előszobája ugyan, de Tirana a józanmegközelítés szerint még fényévekre van az EU-tól. A horvát csatlakozás semvárható 2009, a török pedig 2014 előtt.

Brüsszel

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.