Megnevezte Zarkávi utódát az al-Kaida iraki szárnya

Megnevezte a múlt héten meggyilkolt vezetője utódát az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet iraki szárnya egy hétfői internetes közlemény szerint.

"Az Iraki al-Kaida súra tanácsa egyhangúlag egyetért abban, hogy Abu Hamza al-Muhádzsir sejk legyen Abu Muszab az-Zarkávi utóda" - olvasható a közleményben, amit iszlám szélsőségesek által gyakran használt honlapon tettek közzé az al-Kaida neve alatt. Al-Muhádzsir "jó testvér, van múltja a dzsihádban (szent háború) és okos ember" - olvasható a szövegben.

Al-Muhádzsir személye nyugaton kevéssé ismert, és nem szerepelt azok között, akiket az elemzők a múlt szerdán meghalt Zarkávi lehetséges utódainak tartottak. Valószínűleg álnév, minthogy a legtöbb felkelő álnevet visel. Az al-Muhádzsir széles körben használt név az iszlám harcosok körében. Arabul "bevándorlót" jelent, ami megfigyelők szerint arra utalhat, hogy az új vezető nem iraki.
Al-Kaida-szakértők korábbi vélekedése szerint Zarkávi utódja egy olyan helyi figura lehet, aki a brutális lefejezések és öngyilkos merényletek helyett inkább az amerikai és iraki csapatok elleni támadásokra helyezi a hangsúlyt.

Az amerikai hadsereg illetékesei a múlt héten azt valószínűsítették, hogy az egyiptomi származású Abu al-Maszri veszi át Zarkávi megölése után az al-Kaida iraki szervezetének vezetését. Az illető Zarkávi egyik helyettese volt, az amerikai hírszerzés feltételezése szerint részt vett annak idején az al-Kaida első iraki sejtjének megalakításában.

Az izraeli hírszerzés ellenben úgy értesült, hogy Abdallah Bin Rasíd al-Bagdadi, az al-Kaida iraki súratanácsának (tanácskozó testületének) vezetője veszi át az iraki szervezet irányítását.

Zarkávi 55 perccel élte túl a bombázást

A DNS-vizsgálatok alapján véglegesen bebizonyosodott, hogy Zarkávi iraki terroristavezért sikerült megölni a múlt héten -jelentették be hétfőn Bagdadban amerikai katonai források.

Az al-Kaida iraki szárnyának vezetőjével amerikai bombák végeztek Bagdadtól északra fekvő rejtekhelyén múlt szerdán, de a hétfői tájékoztatóból kiderült, hogy a bombázás után még csaknem egy órán át élt. A katonaorvosok megállapították, hogy halálát a felrobbanó bombák keltette lökéshullám okozta, holttestén nem voltak lőfegyver ütötte sebek, sem ütések nyomai.

Zarkávi az első 500 fontos (227 kilogrammos) bomba becsapódása után még 55 percig élt, és 24 perccel az amerikai katonaság helyszínre érkezése után halt meg. Kezelést kapott, de ez már nem segített rajta. Tanácsadója, Abdur-Rahman sejk azonnal életét vesztette - közölte William Caldwell tábornok.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.