Már ezeregyszázhét miskolci beteg - Tömeges fertőzés a víztől

Vasárnapig ezerszázhét ember betegedett meg Miskolcon a fertőzött víztől - jelentette be tegnapi miskolci sajtótájékoztatóján Bodnár Judit megyei tiszti főorvos. A hasmenéssel, levertséggel és lázzal járó betegség viszonylag gyors lefolyású, két-három nap után a fertőzöttek jobban lesznek. Koleszár Lajos, a miskolci Semmelweis Kórház igazgató főorvosa arról számolt be, hogy az intézmény pótágyakkal kibővített fertőző osztályán száznégy beteget kezelnek.

Mint megtudtuk, a hét végére sikerült tisztázni, mi okozta a múlt csütörtökön kezdődött tömeges megbetegedéseket: a laboratóriumi vizsgálatok előbb calici vírust mutattak ki, vasárnapra pedig campylo baktériumot is sikerült kitenyészteni a mintákból. A vizsgálat szerint a szennyezett víz egy, a miskolctapolcai vízmű fölött található kis tóból a múlt hétvégi özönvízszerű esőzések után kerülhetett a karsztforrásba, majd néhány nap után a fertőzést észlelték a városi vízhálózatban. Vojtilla László, a városi vízszolgáltató igazgatója elmondta: a szenynyezett kutat kizárták a rendszerből, az érintett vezetékhálózatot pedig erősen klórozott vízzel átmossák, fertőtlenítik.

Az ÁNTSZ által csütörtök este elrendelt fogyasztási tilalmat a laboreredmények ismeretében enyhítették: tízperces forralás után a csapvíz újra iható Miskolcon. A déli városrész általános iskoláiban továbbra is osztják a zacskós vizet, és egyelőre a lajtos kocsik is kint maradnak a tereken.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.