Parlagfűirtás: ijesztgető bizottság már van

Az eredményes parlagfűirtás érdekében zéró toleranciát hirdetett a közigazgatási hivatal: az eddiginél hatékonyabb és eredményesebb hatósági fellépést, a kényszerkaszáltatások elrendelését, a bírságok könyörtelen kiszabását ígérik.

Erről az ÁNTSZ, az önkormányzatok, a földhivatalok, valamint atalajvédelmi hatóság által alkotott fővárosi parlagfű-mentesítésikoordinációs bizottság tegnapi alakuló ülése utáni sajtótájékoztatónbeszéltek a szakemberek.

A most alakult testület vezetését ellátó fővárosi közigazgatási hivatal titkárságvezetője, Dániel Károly a Népszabadság kérdésére nyomatékosította: a jövőben a magánszemélyekkel és minden közületi földhasználóval, például a MÁV-val, a közútfenntartókkal és a közműszolgáltatókkal szemben is szigorúan fellépnek az illetékes jegyzők, az irtásra fittyet hányó önkormányzatokat pedig a Fővárosi és Pest Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat sújtja szankciókkal.

A magán- és közületi földhasználóknak idén is június 30-ig van lehetőségük a kötelező parlagfűirtásra, majd a vegetáció végéig gondoskodniuk kell e helyzet megőrzéséről. Ellenkező esetben jön a bírság, ami területnagyságtól függően 20 ezertől kétmillió forintig terjedhet. Eddig ezt elsősorban a talajvédelmi szolgálat alkalmazta a külterületeken, a belterületeken illetékes kerületi polgármesteri hivatalok tevékenysége gyakorlatilag észrevehetetlen volt. A szakemberek ennek nem tudják az okát, de ígérik, hogy az idén ez máshogy lesz. A legnagyobb bírság egyébként eddig 1,5 millió forint volt. Budapest és Pest megye külterületein tavaly két és fél ezer esetben összesen 54 millió forintnyi büntetést szabtak ki, a megbírságoltak között volt önkormányzat is. (K. A. I.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.