Lépések egymás felé

Hoppá, most megfordultak az irányok! - figyelmeztet Váradi Ildikó, a Kézenfogva Alapítvány koordinátora. Az alapítvány által működtetett vadonatúj országjáró kamionban egy számítógép előtt ülünk, amelyen a jól ismert Tetris játék fut. A feladat nehezebb a megszokottnál: folyamatosan felcserélődnek az irányítógombok, egy-egy felvillanó felirat jelzi, hogy ugyanazzal a billentyűvel merre forgathatjuk a különböző alakzatokat.

- A gyógypedagógusok által kifejlesztett játék azt szimbolizálja, hogy az értelmileg akadályozott embereknek milyen hihetetlenül nehéz feladatot jelent egy-egy váratlan szituáció megoldása - magyaráz Váradi Ildikó. - A kamionban lévő gépeken csupa jól ismert játéknak a hasonlóan megváltoztatott formája található. A maga szokatlanságával mindegyik arra figyelmeztet, hogy fogyatékos társaink hozzánk képest sokkal nehezebben alkalmazkodnak a folyamatosan változó külvilághoz.

A napokban Martonvásáron tartották az értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekek és felnőttek segítésével foglalkozó Kézenfogva Alapítvány "Fogadd el, fogadj el!" elnevezésű rendezvénysorozatának premierjét. A nagyjából ötvenmillió forintba kerülő program keretében június elejétől szeptember közepéig járja az országot az a kamion, amelyben számítógépes játékokkal, fotókiállítással és folyamatos filmvetítésekkel próbálják az ép emberekhez közelebb hozni fogyatékos társainkat.

Magyarországon mintegy 650 intézményben foglalkoznak csaknem 50 ezer értelmi fogyatékos gyerekkel és felnőttel. A Kézenfogva Alapítvány kamionja három hónap alatt 34 helyszínen áll meg. Olyanokon, ahol az adott intézmény olyan eseményt szervez, amelyen sérült és egészséges emberek közösen vesznek részt. Bár a martonvásári iskola véletlenül lett az első állomás, akár tudatos is lehetett volna a kiválasztása, hiszen ebben az intézményben 15 éve rendszeresen tartanak nyílt napokat, amelyeken a település lakói találkozhatnak a fogyatékos gyerekekkel.

- A sérültekkel foglalkozó intézmények korábban szinte teljesen elzártan működtek, mi azonban régóta kulcsfontosságúnak tartjuk a nyitottságot, amiért az elmúlt tizenöt évben sokat is tettünk. Ennek eredményeként fokozatosan elfogadtak minket a martonvásáriak - mondja Orbánné Molnár Anikó igazgató. A megyei fenntartású általános iskola, készségfejlesztő speciális szakiskola, diákotthon és gyermekotthonnak 102 lakója van. Mindannyian 6-18 éves, középsúlyos fokban értelmileg akadályozott gyerekek. Többségük kollégista, akiket hétvégenként hazavisznek a szüleik, 23-an viszont állami gondozottak, akik az iskola parkjában felépített lakóotthonokban élnek.

- Az értelmileg sérült gyerekek ellátásával Fejér megyében nincs gond, mindenkinek jut hely - mondja Orbánné Molnár Anikó. - A problémák felnőttkorban kezdődnek. Akik befejezik az iskolát, visszatérnek a családjukhoz, vagy valamelyik szociális intézményben próbálnak helyet szerezni maguknak, ám a rehabilitációs otthonokban már kevés a hely.

- Hát igen, itt volt a legjobb az életem, az biztos - sóhajt a most 26 éves Horváth Pál, aki hat éve végzett a martonvásári iskolában, azóta több rehabilitációs otthonban is megfordult már, jelenleg egy székesfehérvári intézményben lakik. - Azért is jövök el minden évben a nyílt napra, hogy találkozzam a tanárokkal. Hiányoznak. Pedig nekem most sincs semmi bajom, az otthonban van egy barátnőm meg munkám is. A foglalkoztatóban befőttesgumikat csomagolok. Háromszázötven forintot kapok egy órára. De azért itt volt a legjobb.

A martonvásári iskolában nem csupán szólam a nyíltság. Az intézmény és a mellette működő Együtt Értük Alapítvány számos olyan programot rendez, amely közelebb hozhatja egymáshoz a külvilágot és az értelmileg sérült gyerekeket. Így például közös sport- és kulturális programokat szerveznek a környékbeli általános iskolákkal, rendszeresen járnak kirándulni, nyaranta táborozni.

A legnépszerűbb rendezvény azonban a nyílt nap. Ilyenkor az iskola kitárja a kaput a martonvásáriak előtt, bárki részt vehet a programokon. Sokan jönnek. Nemcsak a gyerekek és a tanárok rokonai, ismerősei, hanem kívülállók is. A játszóházak, a kézműves-foglalkozások, a vendégművészek fellépései egy időre eltüntetik vagy legalábbis érzékelhetetlenné teszik az ép és a sérült gyerekek közötti különbségeket.

- Ez épp azért van így, mert a különbségek jóval kisebbek, mint azt sokan hiszik - mondja az egyik otthonlakó édesanyja. - Az értelmileg akadályozott gyerekek az élet legfontosabb dolgait éppen úgy élik meg, mint mi: szeretnek, haragszanak, veszekszenek, játszanak, hol vidámak, hol szomorúak. Bár az igaz, hogy minden érzésüket intenzívebben mutatják ki.

Orbánné Molnár Anikó szerint a Kézenfogva Alapítvány kamionjának országjáró turnéja újabb lökést adhat a fogyatékkal élő emberek társadalmi elfogadtatásához:

- Régi tapasztalat, hogy az értelmileg sérülteket gondozó intézményeknek két-három lépést is meg kell tenniük a külvilág irányába, amíg feléjük is lépnek egyet. A Kézenfogva-kamion és a martonvásári nyílt nap mindkét oldalról egy-egy fontos lépést jelent.

Sokkal nehezebben alkalmazkodnak a folyamatosan változó külvilághoz  Móricz Simon
Sokkal nehezebben alkalmazkodnak a folyamatosan változó külvilághoz Móricz Simon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.