Iraki gépkocsi-tilalom a merényletek megakadályozására

Gépkocsi-tilalmat rendeltek el az iraki hatóságok pénteken helyi idő szerint 11 és 17 óra közötti időszakra Bagdadban és Bakubában, hogy így próbálják megakadályozni az újabb megtorló merényleteket Abu Muszab az-Zarkavinak, az iraki al-Kaida vezérének halála után.

Az iraki állami televízió szerint a döntés azután született, hogy csütörtökön, Zarkavi halálhírének bejelentése után négy, gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletben összesen 35-en haltak meg az iraki főváros zömmel síiták lakta kerületeiben.

A hatósági tilalom azért 11 és 17 óra között érvényes, mert az indoklás szerint ezekben az órákban mennek a legtöbben a mecsetekbe a hagyományos pénteki iszlám imára. A hatóságok azt remélik, hogy ezúttal a lehető legkevesebben választják a szentélyeket vallási kötelességük teljesítésére.

Zarkavit Nuri al-Maliki iraki kormányfő bejelentése szerint szerdán ölték meg az amerikai és az iraki hadsereg közös akciója során egy légitámadásban Bakuba közelében.

Az al-Kaida iraki vezetője még élt egy ideig a rejtekhelyére mért amerikai légicsapás után

Egy amerikai katonai szóvivő szerint Zarkávi még élt egy rövid ideig a Bagdadtól északra lévő búvóhelyére mért amerikai légicsapás után.Bill Caldwell vezérőrnagy, az Irakban állomásozó amerikai erők szóvivője nem említette ezt az iraki al-Kaida vezetőjének likvidálásáról tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján. Azt mondta pénteken a Pentagon mellé kirendelt katonai tudósítóknak adott nyilatkozatában, hogy erről a körülményről csak később, csütörtöki tájékoztatója után értesült.

Mint elmondta, előbb iraki rendőrök érkeztek a Hibhib falu pálmaligetében lévő házhoz, Zarkávi rejtekhelyéhez, majd kisvártatva amerikai katonák is. Az iraki rendőrök hordágyra tették az érkezésükkor még élő Zarkávit. A helyszínre érkező amerikai katonák is életben találták még a súlyosan sebesült jordániait, de egy-két perccel érkezésük után Zarkávi meghalt. Az amerikai szóvivő tájékoztatása szerint a súlyosan sebesült al-Kaida-vezető tett egy reménytelen kísérletet az elmenekülésre. A sebesült Zarkávi mormogott a hordágyon néhány szót, mielőtt örökre lehunyta a szemét, de senki sem értette szavait a helyszínre érkezettek közül.

A szóvivő célzott rá, hogy olyan információkhoz jutottak az amerikai katonák Zarkávi rejtekhelyén, amelyek több mint félszáz további rajtaütést tettek lehetővé számukra szélsőségesek rejtekhelyein. Nem tért ki rá, milyen jellegű információkról van szó.

Caldwell hangsúlyozta nyilatkozatában, hogy nem volt konkrét tipp, amely segítette volna az amerikai és iraki erőket Zarkávi megölésében. "Senkitől sem kaptunk olyan értelmű bejelentést, hogy ebben és ebben a házban, ebben és ebben az időben megtaláljuk Zarkávit" - mondta. Megerősítette ugyanakkor azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint saját bajtársai árulták el Zarkávit. Mint mondta, három héten át számos bejelentés érkezett a Zarkávi után nyomozó hatóságokhoz, s a nyomozók a töredékinformációk összerakásával állapították meg a rejtekhely koordinátáit.

Omar molla: Zarkavi halála nem gyengíti az iraki ellenállást

Omar molla, az afganisztáni tálibok vallási-politikai vezetője szerint Abu Muszab az-Zarkavi halála nem gyengíti az iraki ellenállást, mert "bármelyik fiatalból válhat Zarkavi". Omar molla nyilatkozatát a tálibok szóvivője tette közzé telefonon, illetve e-mailben pénteken, egy nappal azután, hogy az iraki kormányfő bejelentette az iraki al-Kaida jordániai születésű vezetőjének halálhírét.

A Hamasz cáfolja, hogy Zarkavit gyászoló közleményt adott ki

Cáfolta pénteken a kormányzó Hamasz radikális palesztin szervezet, hogy Abu Muszab az-Zarkavit, az al-Kaida terrorcsoport iraki szárnyának vezetőjét gyászoló nyilatkozatot adott volna ki, támogatásáról biztosította ugyanakkor "a megszállással szembeni ellenállás jelképeként" üdvözölt Zarkavit.

A Reuters brit hírügynökség csütörtökön jutott hozzá egy közleményhez, amely szerint a Hamász gyászolja az amerikai és az iraki légierő támadásában szerda este megölt Zarkavit.
Számi Abu Zuhri Hamasz-szóvivő ezzel szemben pénteken azt közölte, hogy "a Hamász nem adott ki semmiféle közleményt" Zarkavi halálával kapcsolatban. A palesztin szervezet szóvivője hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Hamasz továbbra is "támogatásáról biztosítja az összes felszabadítási mozgalmat és különösen az iraki felszabadítási mozgalmat, amelynek Zarkavi volt az egyik jelképe az amerikai megszállással szemben".

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.