Bush Budapesten beszél Európáról

Az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából az Egyesült Államok elnöke Budapesten méltatja Magyarországnak a szabadság nevében hozott történelmi áldozatait - tartalmazza a Fehér Ház közleménye, amelyben bejelentik, hogy George W. Bush június 22-én Budapestre látogat.

 A rövid dokumentum szerint az amerikai elnök alá fogja húzni az USA és Európa partneri együttműködésének szerepét a térség stabilizálásában, és kiemeli majd Magyarország sikeres átmenetét a diktatúrából a szabad piacgazdasággal rendelkező demokráciába.

A hivatalos munkalátogatásra Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc ügyvezető kormányfő közös meghívása alapján kerül sor. A program sok részlete még egyeztetésre szorul, úgy tudjuk, hogy az amerikai elnök utazását előkészítő küldöttség már ma megérkezik Budapestre, hogy a protokolláris és biztonsági kérdésekről tárgyaljon. Bush a Sólyom Lászlóval való találkozó mellett érdemi megbeszélést folytat majd Gyurcsány Ferenccel és fogadja a parlamenti pártok vezetőit. Amerikai részről értékelik Magyarország politikai, társadalmi és gazdasági stabilitását. A parlamenti választások eredménye láttán Washingtonban emlékeztettek arra, hogy a térségben az elmúlt másfél évtizedben nem sok kormány tudta megőrizni többségét, s ez most egy olyan koalíciónak sikerült, amely felvállalta az Egyesült Államokkal való, nem mindig népszerű szövetséget. Értesülésünk szerint a bécsi USA-EU csúcstalálkozóról Budapestre érkező George W. Bush nagy beszédre készül a transzatlanti kapcsolatokról. Már annak is üzenete van, hogy ezt nem Ausztriában mondja majd el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.