Még tetszhalott az európai számítógépes agy

Lopott jachtok, a legújabb lőfegyverek, ujjnyomatok és arcképek: a schengeni rendszer "agya", a SIS-2 számtalan adatot tárol majd - ha elkészül végre. A labda most a franciák térfelén van, és nem túl biztató jel, hogy máris készülnek a vészforgatókönyvek.

Ha időben befejeződik a strasbourgi számítógépes központ bővítése (mostanra tizennégy hét késést halmoztak fel), 2007. október végén az új EU-tagállamok is bebocsátást nyernek a schengeni birodalomba. Ám ha mégsem sikerül felgyorsítani a jelenlegi rendszer, a SIS-1 "felturbózását", a határok nélküli Európa csak 2008. március végén bővül az újoncokkal. S létezik egy B terv is: jövőre Strasbourg helyett az ausztriai Salzburgban (most készülő) tartalékegység kezd működni, és később visszaadja a "főszerepet" a francia központnak.

Hogy miért ilyen fontos a Schengeni Információs Rendszer? Mert ez tartalmaz minden adatot, amely az unió külső határain az utazók ki- és beléptetéséhez szükséges (belépési tilalmak, a vízum lejárta utáni túltartózkodás, lopott személygépkocsik). A kibővített rendszer nemcsak több országot tud majd kiszolgálni, de okosabb is lesz. Igaz, a biometrikus jegyek közül a legbiztonságosabbnak számító íriszt végül kiveszik belőle. Bár az ujjlenyomattal és az arcképpel ellentétben ezt képtelenség manipulálni, az illető egészségügyi állapotára is következtetni lehet belőle.

Az egymillió eurós kérdés: lezárul-e a strasbourgi szerverbővítés 2007. április végéig? Néhány hónapos próbaüzemre feltétlenül szükség van ugyanis az október végi átálláshoz. A választ egyelőre senki sem tudja, a jövő heti EU-csúcson az új tagországok mindenesetre igyekeznek nyomást gyakorolni a gyorsítás érdekében.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.