Hegyeshalom a csatlakozás kárvallottja

Az ország nyugati főkapujának számító Hegyeshalomban megszűnnek a közúti átkelők és a klasszikus ellenőrzések, amikor Magyarország csatlakozik a schengeni övezethez.

A határőrség három éve központi terv alapján készül a schengeni csatlakozás utáni állapotokra - mondta érdeklődésünkre Cseri József ezredes, a Győri Határőr Igazgatóság megbízott vezetője. A csatlakozás után a magyar határ osztrák, szlovén és szlovák szakaszai belső határokká, az ukrán, a román, a szerb és a horvát szakaszok pedig külső határokká minősülnek át. A külső határokon szigorú átkelő- és zöldhatár-ellenőrzés lesz, a belső határokon viszont lebontják a közúti átkelőket.

A határrendészeti munka ezután megváltozik. Cseri ezredes megfogalmazása szerint a szűrő, felkutató tevékenység erősödik majd. A belső határok közelében mélységi határrendészeti ellenőrzésekre lehet számítani. Figyelemmel kísérik a vonatokat, a buszokat, az autópályákat és a szálláshelyeket is. Az eddigi stabil, főként az átkelőkön történő ellenőrzést felváltja a mobil szolgálat.

Hegyeshalomban nem örülnek a várható változásoknak. Vincze Zoltán polgármester szerint ők már az EU-csatlakozásnak is kárvallottjai.

- Több mint nyolcvan éve a határfalu szerepét osztotta ránk a történelem - magyarázta Vincze Zoltán. Hozzátette: az utóbbi húsz év alatt megduplázódott a település lélekszáma, határőrök, vámosok, speditőrök, pénzváltók és utazási irodák költöztek ide. Többségük munkahelye már az uniós belépéssel megszűnt, a schengeni változások pedig teljesen átalakítják Hegyeshalom jellegét. Eddig még csak megállt a forgalom a faluban, ezután viszont átszáguldanak rajta az utazók.

A hegyeshalmi képviselő-testület állást is foglalt a mellett, hogy ne bontsák le a határátkelőt, kis létszámmal ugyan, de működjön egy ellenőrző pont, amely szükség esetén - ha a bűnüldözés vagy a migráció megakadályozása érdekében szükséges - aktivizálódhat. A polgármester tudja, hogy elképzelésük Hegyeshalmon kívül nem arat osztatlan sikert, de szerinte hosszú távon is szükség lesz az efféle ellenőrző pontokra. Példaként említette: Németország is fontolgatja, hogy a foci-vébé idejére szigorítja a határellenőrzést.

Megszûnnek majd az átkelõk
Megszûnnek majd az átkelõk
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.