Kilobbizott döntés ellen tüntettek a zöldek Budapesten

Természetvédő szervezetek ma a budapesti Kossuth téren demonstrációt tartottak amiatt, mert a várakozásukkal ellentétben a kormány mégsem a környezetvédelmi tárcára bízta az erdészeti igazgatást, hanem a földművelési minisztériumra.

- Ez teljesen váratlanul történt, mert néhány napja még az ellenkezője volt a törvényjavaslatban, majd az utolsó pillanatban valaki megváltoztatta és a parlament már el is fogadta a törvényt - mondta a Kossuth téren a NOL-nak Sallai R. Benedek, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület ügyvezetője.

Közlése szerint a zöldszervezetek évek óta kitartóan harcolnak azért, hogy ez a váltás megtörténjen, mert a környezetvédelmi tárcánál a faanyag-gazdálkodás szempontjainál fontosabb az erdők védelme. Most úgy tűnt, hogy az új kormány végre magáévá tette a koncepciót.

- A földművelési tárca elsősorban a gazdálkodásra figyel, míg a környezetvédelmi minisztérium elsődleges szempontja a megőrzés - magyarázta Sallai.

Elmondása szerint bizottsági meghallgatásán Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszterjelölt is támogatta az álláspontjukat.

Gráf József megbízott földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a parlamenti bizottsági meghallgatásán viszont arról számolt be, hogy az erdők maradnak az agrártárcánál. Gráf az agrár környezetvédelmi programokról úgy véli: a kényszerű extenzív termelés kisesését valakinek meg kell téríteni, ezt csak részben fedezi az uniós és nemzeti támogatás, ha ennél a zöldek többet akarnak, akkor gondoskodjanak a falvakban élők megélhetéséről.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a tárcák hatásköreinek felosztásakor a zöld lobbinak sikerült elérni, hogy a környezetvédelmi tárcánál szerepeljen az erdők felügyelete. A képviselők elé terjesztett javaslatban viszont már az szerepelt, hogy az erdőgazdálkodás és az erdővagyon védelme marad az agrártárcánál. (Az események a www.parlament.hu weboldalon nyomon követhetők.)

Az erdészkörökben úgy vélik, hogy az előkészített szövegbe az utolsó pillanatban valaki betette a környezetvédelmi tárcáról szóló bekezdést. Az erdésztársadalom megneszelve az ügyet, riadót fújt, és a törvénytervezet nyilvánosságra hozatala után megszólaltak az erdésztelefonok, és az internetes erdészeti fórumok másról sem szóltak, mint a minisztériumcseréről. Végül győztek.

A zöld szervezetek most petíciót juttattak el a miniszterelnöki kabinetirodának. Arra kérték az új kormányt, hogy eredeti szándékának megfelelően a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) hatáskörébe helyezze át az ágazatot az erdészeti gazdálkodás fenntarthatóvá tételének érdekében. Kérik az engedély nélküli fakitermelés megakadályozását az erdő-törvény vagy Büntető törvénykönyv módosításával, továbbá a védett területeken lévő állami erdőkben a fagazdálkodás összehangolását a természeti értékek védelmével.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében tartott csendes demonstráción százan vettek részt, köztük a Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország, a Védegylet és a Palocsa Egyesület képviselői.

(forrás: MTI, NOL, NSZ)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.