Magyarországra jön George Bush június 22-én

Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghívására június 22-én egynapos hivatalos látogatást tesz Budapesten George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóirodája csütörtökön.

A washingtoni Fehér Ház bejelentése szerint a hivatalos látogatás célja tisztelgés 1956 emléke előtt és tárgyalások folytatása transzatlanti és kétoldalú témákban.

Bush elnök, aki az osztrák EU-elnökség által rendezett bécsi EU-USA csúcsról érkezik Magyarországra, nagy várakozással tekint a megbeszélések elé - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Idén március 15-én Tom Lantosnak, a külügyi bizottság rangidős demokrata párti tagjának elnökletével megemlékezést tartottak a washingtoni kongresszus épületében Magyarországnak a világszabadsághoz való hozzájárulásáról, különös tekintettel az 1956-os magyar forradalomra. A megemlékezésen részt vett és beszédet mondott George Bush elnök is.

Nyugati hírügynökségek utolsó percben módosított útitervként, illetve a Kijevbe tervezett megálló helyébe beiktatott budapesti látogatásként számoltak be a Fehér Ház közleményéről, kiemelve az 1956. évi magyar forradalomra való emlékezés szándékát.

A brit hírügynökség idézte Tony Snow elnöki szóvivőt, aki szerint a Bécs utánra tervezett - jóllehet hivatalosan soha be nem jelentett - kijevi látogatás időpontja "nem volt megfelelő, majd találunk helyette egy jobb időpontot".

Ezzel összefüggésben a Reuters emlékeztetett: amerikai illetékesek annak idején a globális demokrácia terjedésének példájaként üdvözölték a 2004 novemberi narancsszínű forradalmat Ukrajnában - ám Kijevben az idén márciusban rendezett parlamenti választások óta sem alakult meg az új kormány, mert vita folyik a legfontosabb posztok elosztásáról.

Bush elnök kijevi látogatása alkalmasint irritálhatta volna Moszkvát, amelynek vitája van Ukrajnával földgázszállítási és egyéb ügyekben. Az amerikai elnök jó ideje próbálja megszerezni orosz kollégája, Vlagyimir Putyin támogatását azokhoz a nemzetközi erőfeszítésekhez, amelyeknek célja Irán nukleáris ambícióinak fékentartása - írta a Reuters.

Az AP hírügynökség véleménye szerint Kijev azért maradt ki a júniusi Bush-utazások európai programjából, mert Ukrajnában nehézségekbe ütközik az új kormány megalakítása.
Szentpéterváron csütörtökön bejelentették, hogy az amerikai elnök munkalátogatást tesz Oroszországban a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország (G8) július 15-17. közötti szentpétervári csúcstalálkozója előtt.

A Kreml helyettes szóvivője nem pontosította Bush tárgyalásainak időpontját és programját.
Ez lesz Bush első találkozója Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tavaly november óta, amikor az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) értekezlete alkalmából tárgyaltak Dél-Koreában. Elemzők rámutatnak, hogy az orosz-amerikai viszony meglehetősen hűvössé vált az elmúlt hónapokban.



(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.