"Zarkavit ma kivégeztük" - közölte az iraki kormányfő

Nuri al-Maliki iraki kormányfő bejelentette: megölték Abu Muszab az-Zarkavit, az iraki al-Kaida vezetőjét - közölte csütörtökön délelőtt az iraki állami televízió. A jordániai terrorista az al-Kaida iraki hálózatának vezetője, az első számú körözött személy Irakban a megszálló koalíció és a helyi hatóságok listáin.

Maliki kormányfő George Casey tábornokkal, az iraki amerikai haderők főparancsnokával Bagdadban közösen tartott sajtókonferenciáján elmondta, hogy Zarkavi, akinek fejére 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki, szerda este halt meg, amikor az amerikai és az iraki légierő támadást intézett az iraki fővárostól északra fekvő Bakuba közelében, Dijala tartományban egy ház ellen. A légitámadásban Zarkávi mellett a szervezet további hét magas rangú vezetője is életét vesztette.

A jordániai születésű, Irakban az első számú közellenségnek tekintett terroristavezér nyomára az amerikai, iraki és - egy jordániai vezető tájékoztatása szerint - jordániai titkosszolgálatok közös akciójának, valamint a helyi lakosság információinak köszönhetően bukkantak.

"Zarkavit ma kivégeztük. És valahányszor feltűnik egy újabb Zarkavi, megöljük. Folytatjuk a harcot mindenkivel szemben, aki követi őt. Nyílt háború folyik közöttünk. Nagy siker ez, még több erőfeszítésre van szükség, de elmondhatjuk, hogy jó kezdet" - szögezte le Máliki. A jelen lévő újságírók vastapssal fogadták a bejelentést.

Casey tábornok elmondta, hogy Zarkavi holttestét azonosították, de figyelmeztetett: követői továbbra is biztonsági fenyegetést jelentenek Irak számára. Khalilzad nagykövet Zarkavi halálát "Irak és a terrorizmus elleni nemzetközi háború nagy sikerének" nevezte.

Iraki tisztviselők szerint Zarkávi megtalálásában szerepe volt annak az áprilisban közzétett videofelvételnek, amelyen először mutatta meg az arcát, vélhetően azért, hogy megerősítse: életben van és ő vezeti az iraki lázadókat.

Egy jordániai illetékes is megerősítette az al-Kaida iraki vezetőjének halálát. A névtelenségbe burkolózó ammani tisztviselő szerint Zarkávi éppen terrorcsoportjának tanácskozásán elnökölt, amikor rejtekhelyüket bombatámadás érte. Az illetékes nem tett említést arról, hogy amerikai és jordániai titkosszolgálatokon, valamint az amerikai különleges erőkön kívül iraki erők is részt vettek volna az akcióban. Zarkavi azonosítását az amerikai és a jordániai hatóságok birtokában lévő legfrissebb fotók alapján végezték el.

Az al-Kaida megerősítette Zarkávi halálát

Az al-Kaida iraki csoportja megerősítette csütörtökön egy internetes honlapon, hogy meghalt vezetője, Abu Muszab az-Zarkávi, s a szervezet fogadkozott, hogy tovább folytatja harcát az Irakot megszálló amerikai erők és a bagdadi kormány ellen.

"Vezetőink halála csak megerősíti eltökéltségünket, hogy folytassuk a szent háborút, amelynek célja, hogy Allah igéje kerekedjen felül" - szögezte le "a mudzsáhidok konzultatív tanácsának információs irodája", amelynek nevében Zarkávi helyettese, Abu Abder-Rahmán al-Iraki írta alá a közleményt. A dokumentum hitelességét egyelőre nem lehetett ellenőrizni, de az al-Heszba nevű honlapon jelent meg, amelyet a terrorszervezet hivatalos weboldalának tekintenek.

A csoport egyúttal megerősítette, hogy támogatja az egész al-Kaida vezetőjét, Oszama bin Ladent. "Elmondjuk fejedelmünknek bin Laden sejknek, hogy iraki katonái folytatják azt az utat, amelyet kijelölt iraki helyettese, Abu Muszab az-Zarkávi számára" - olvasható a közleményben.

Az amerikai elnök üdvözölte Zarkávi halálhírét

George Bush amerikai elnök üdvözölte Zarkávi halálhírét, hozzátéve, hogy az amerikaiak büszkék lehetnek katonáikra és katonanőikre. Abu Muszáb az-Zarkávi "halála súlyos csapás az al-Kaidára és jelentős győzelem a terrorizmus elleni háborúban" - szögezte le az elnök a Fehér Ház rózsakertjében mondott beszédében.

"Gépkocsiba rejtett pokolgépekkel, gyilkosságokkal és öngyilkos merényletekkel folytatta hadjáratát, amelyben számos amerikai katona és iraki civilek ezrei estek el" - tette hozzá Bush. Meggyilkolása "alkalmat nyújt az új iraki kormánynak, hogy megfordítsa a terrorizmus elleni harc menetét"."Nehéz napok várnak ránk Irakban, amihez szükségünk van az amerikai nép további türelmére" - folytatta.

Az elnök szerint az amerikai különleges erők az iraki hírszerzéstől kapott információk alapján bemérték Zarkávi tartózkodási helyét, és "igazságot tettek a legkeresettebb iraki terroristával".

Rumsfeld óriási jelentőségűnek nevezte Zarkávi megölését

Hatalmas jelentősége van a terrorizmus elleni harc szempontjából Irakban és szerte a világon Abu Musza az-Zarkávi megölésének, de az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki vezérének likvidálása még nem jelenti azt, hogy az arab országban véget értek az erőszakos cselekmények - jelentette ki csütörtökön a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásán tartózkodó Donald Rumsfeld.

Az amerikai védelmi tárca vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy az elmúlt években annyi ártatlan férfi, nő és gyermek vére még egyetlen személy kezéhez sem tapadt, mint a megölt terroristavezéréhez, aki a jövő sötét, szadista középkori rémlátomását testesítette meg.
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ugyancsak Brüsszelben úgy vélte, hogy Zarkávi megölése nagy csapás az al-Kaida számára. Majd annak a reményének adott hangot, hogy "a továbbiakban úgy dolgozhatunk együtt összes partnerünkkel, hogy az erőszakot Irakban múlt időbe tehessük".

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közvetlenül nem kommentálta Zarkávi megölését. Közleményében, amelyben üdvözölte az iraki biztonsági helyzet kezelésével megbízott minisztériumok (a bel- és a védelmi) új tárcavezetőinek és a nemzetbiztonsági államtitkárnak a kinevezését azt jegyezte meg, hogy "a legutóbbi események" hozzájárulnak majd az erőszak visszaszorulásához Irakban.

Hamid Karzai afganisztáni elnök is úgy vélte, hogy Zarkávi halála jelentős lépés azon az úton, amelynek végcélja, hogy a világot megszabadítsák a terrorizmus fenyegetésétől. Az afgán államfő úgyszintén figyelmeztetett arra, hogy ezzel még nincs vége a terrorizmusnak, "de ez a siker mindannyiunkat arra bátoríthat, hogy erősítsük a terrorizmus elleni közös küzdelmünket". Karzai külön kiemelte, hogy Zarkávi lelkén számos iraki és afganisztáni muzulmán halála is szárad.

Jordánia ugyancsak üdvözölte az egyébként jordániai születésű Zarkávi halálának hírét, és Ammánban hangsúlyozták, hogy a közel-keleti ország titkosszolgálatainak is szerepe volt a terrorista vezér tartózkodási helyének felderítésében. A jordániai kormány egyik szóvivője úgy vélte: a Zarkávi megölésével végződött akció alapjában véve az iraki hatóságok és a velük szövetséges többnemzetiségű erők érdeme, de szerepe volt ebben mindenkinek, aki a Zarkávi utáni hajtóvadászat során információval szolgált.

Tizenkilenc halálos áldozatot követeltek az újabb merényletek

Tizenkilencen életüket vesztették, mintegy negyvenen pedig megsebesültek csütörtökön két robbantásban Bagdadban - közölték iraki biztonsági források. A rendőrség közlése szerint először egy házi készítésű pokolgép lépett működésbe az iraki főváros keleti részén. A merénylet egy rendőrjárőr ellen irányult, és két rendőr, valamint négy civil életét oltotta ki. A detonáció 11 másik személyt, köztük három rendőrt sebesített meg. Ugyanebben a negyedben egy zsúfolt piacterén egy órával később egy másik pokolgépes merényletet is végrehajtottak. Ebben a támadásban tizenhárom ember vesztette életét, 28-an pedig megsebesültek. Az első beszámolók szerint ennek a robbantásnak is egy rendőrjárőr volt a célpontja. A piac számos árusítóstandja megrongálódott.

(MTI/AFP/AP/Reuters)

Abu Muszab az-Zarkávi
Abu Muszab az-Zarkávi
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.