A mellény megkülönböztetné a fotóst

Politikai demonstrációra használta fel Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt bizottsági meghallgatását a Fidelitas.

Fényképezőgépekkel felszerel-kezett Fidelitas-aktivisták várták Petrétei Józsefet szerdán a Parlamentben, az igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt szakbizottsági meghallgatása előtt. A szabályos parlamenti belépőket felmutató fiatalok így tiltakoztak a Magyar Nemzet fotósát ért hétvégi atrocitás ellen. A jelen lévő fotóriporterek kérdésére válaszolva azt mondták: értük demonstrálnak.

Petrétei bizottsági meghallgatásán kijelentette: sajnálatosnak tartja a múlt heti esetet, mert árt a rendőrség lakossági megítélésének, ennél többet azonban a folyamatban lévő rendőrségi tényfeltáró vizsgálat és a szerdán "bántalmazás hivatalos eljárásban" vétsége miatt elrendelt ügyészségi nyomozás befejezéséig nem kívánt mondani. Elégedettségének adott hangot ugyanakkor amiatt, hogy a napokban a hasonló esetek megelőzése érdekében megbeszélések kezdődnek az ORFK és az újságírók, illetve a fotóriporterek szakmai szervezetei között. - Elfogadható megoldásnak tűnik - fogalmazott Petrétei -, hogy a fotósok a tömegrendezvényeken olyan speciális mellényt viseljenek, amely megkülönbözteti őket.

A Magyar Nemzet és a Blikk fotóriporterét a munkája közben ért rendőri atrocitás miatt szerdán közleményben emelte fel hangját a Magyar Fotóriporterek Társasága, amely alapos vizsgálatot kér az ügyben. Mivel az elmúlt években többször érték atrocitások a munkájukat végző fotóriportereket, a szervezet mielőbbi egyeztetést sürget a rendőrséggel a hasonló esetek megakadályozására. Tiltakozott a történtek miatt az Amnesty International is. A jogvédő szervezet a rendőri vezetők nyilatkozatainak fényében felveti a belügyminiszter politikai felelősségét is.

Az ORFK a folyamatban lévő belső tényfeltáró vizsgálatra tekintettel szerdán nem nyilatkozott.

Névtelenséget kérő rendőrségi források a fotósverést megelőző futballhuliganizmussal kapcsolatban arra emlékeztettek: az elmúlt években a rendőrség legalább fél tucatszor kezdeményezett lépéseket a futballhuliganizmus visszaszorítása és a stadionok biztonságának javítása érdekében. Ezek a klubok, az MLSZ vezetésének ellenállásán buktak el, vagy pedig azért, mert senki sem vállalta a megvalósítás költségeit. A stadionbeléptető rendszerre kifizetett milliárdok nem hasznosultak, sehol nem épültek meg a biztonságos kapuk.

A sportrendezvények biztosítása a térítés ellenében végezhető rendőrségi feladatok közé tartozik. A klubok azonban pénztelenségre hivatkozva vagy nem vették igénybe a rendőrség szolgáltatását, vagy lényegesen kevesebb rendőr szolgálatát fizették meg, mint amennyinek a jelenléte a mecscseken szakmailag indokolt volt. Az érintett cégek a szerintük irreálisan magas rendőri óradíjakkal indokolták, hogy miért nem veszik igénybe a rendőrség szolgáltatásait.

Arra is volt példa, hogy a rendőrség az egyik budapesti klubnál tartott rajtaütésszerű ellenőrzés alkalmával pirotechnikai raktárra bukkant. A nagy mennyiségű rakéta, fáklya és petárda a klub biztonsági szolgálata és az ott dolgozók közreműködése nélkül aligha juthatott be a zárt területre, mégsem derült ki, hogy kik vitték oda a tiltott eszközöket. Az esetnek nem voltak következményei.

A rendőrség évek óta az angliai példával érvel, ahol a hatóságok, a klubok és azok biztonsági szolgálatai néhány év alatt sikeresen megfékezték a vandálokat. Igaz, ehhez néhány véres verekedést követően határozott kormányzati akaratra és nem kevés pénze volt szükség. Rendőrségi források elfektetett kezdeményezéseikre, javaslataikra hivatkozva úgy vélik: Magyarországon nemcsak a pénz, a kormányzati akarat is hiányzik.

2002. július 4-e: a földön a Népszabadság fotósa
2002. július 4-e: a földön a Népszabadság fotósa
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.