A cseh zöldek sikere Kelet-Európa sikere

"Kelet-Európában először jutott be zöld párt a parlamentbe", írja a NOL. ( "Az ellenzéki konzervatívok győztek Prágában", június 3.)

A cseh zöldek sikere minket, magyar zöldeket is felvidít. A helyzet ellenben az, hogy szlovák társaik úgyszintén Kelet-Európában vannak, és már többször megjárták a parlamentet csakúgy, mint a bolgár zöldek. Romániában még olyan, talán a világon is egyedülálló eset is fennállt, hogy egyszerre három zöld párt is benn volt a parlamentben. A bolgárokon, románokon és szlovákokon kívül az ukrán, grúz, moldáv, és macedón zöldek is voltak kormányon. Ők is kelet-európaiak. A szlovénok miniszterelnök-helyettest és két minisztert adtak a kormányba, míg a lett zöldek még miniszterelnököt is egy kisebbségi kormányba. Radoslav Gavlik, a lengyel környezetvédelmi tárca vezetője persze nem lehetett ugyanúgy miniszter, mint például Serghiy Kurikin ukrán, vagy Marceu Bleahu román környezetvédelmi miniszter, nem állt mögötte egy tisztán zöld párt, csak a Szabadság Unió Zöld Frakciója, de róluk is a zöldek között szeretnék említést tenni.

Sajnos tény, hogy Kelet-Európában nem magától érthető tény, hogy a zöldek bent legyenek a nemzeti és az európai parlamentben. Tény az is, hogy Magyarországon nem csak a választási törvény, hanem a zöldek közötti békétlenség, és nyilván a tehetetlenség, tehetségtelenség is oka a sikertelenségnek. De Kelet-Európa nemcsak Magyarországból, Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából és Albániából áll, mert ezen országokban a zöldek tényleg eddig még soha sem jutottak be nemzeti parlamentjeikbe.

Droppa György
az Európai Zöldpárt magyarországi szervezetének,
a Zöld Demokraták Szövetségének elnöke

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.