Az Amnesty International tiltakozik a fotósok elleni rendőri fellépés ellen

Az Amnesty International (AI) tiltakozik a fotósok elleni rendőri fellépés ellen, s felveti a belügyminiszter politikai felelősségét - olvasható a szervezet MTI-hez eljuttatott szerdai nyilatkozatában.

"Az Amnesty International tiltakozását fejezi ki a hétvégi, futballhuligánok elleni rendőri akció során a Magyar Nemzet és a Blikk fotósait ért bántalmazás, és az eseményeket kommentáló rendőri vezetők nyilatkozatai miatt" - olvasható a szervezet magyarországi igazgatója, Fodor Márk által jegyzett nyilatkozatban.

A nyilatkozatban felhívják a figyelmet arra, hogy az ilyen akciókért a rendőrség irányítását és kontrollját ellátó belügyminiszter politikai felelősséggel tartozik.

Az AI szerint a közterületen folytatott rendőri akciók esetén a fényképezés bármilyen korlátozása elfogadhatatlan.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a rendőrség által újra és újra hivatkozott "műveleti terület" jogi fogalomként nem létezik.

"Követeljük, hogy az esetet vizsgálják ki, eredményét hozzák nyilvánosságra, és túlkapás esetén történjen meg a felelősségre vonás" - olvasható az AI magyarországi szervezetének nyilatkozatában.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.