Fischer Iván Glyndebourne-ben

Július 10-ig szerepel a dél-angliai Glyndebourne operaház programján a Cosí fan tutte. A kelet-sussexi lankákon 1934-ben rendezte meg a zeneszerető Christie família az első nyári fesztivált, melynek középpontjában azóta is hagyományosan Mozart életműve áll.

Az idei, jubileumi választás tökéletesnek bizonyult, hiszen a Cosí ma Mozart egyik legkedveltebb és leggyakrabban játszott színpadi művei közé tartozik, és képes anélkül megszólítani a közönséget, hogy szükség lenne olyan beavatkozásokra, mint amilyenekre a divatos rendezők ragadtatják magukat.

Az új glyndebourne-i Cosí szerencsés csillagzat alatt született. Nicholas Hytner, a National Theatre művészeti igazgatója a La clemenza di Tito 1991-es kirobbanó sikere óta először rendez operát a szigetországban. Aligha lehetett volna jobb megjelenésű és kiegyensúlyozottabb együttest összerakni, a svéd Miah Persson (Fiordiligi), a német Anke Vondung (Dorabella), a finn Topi Lehtipuu (Ferrando) és az olasz Luca Pisaroni (Guglielmo) tökéletes összhangban működik együtt az egyszerűségében is fenséges, ragyogóan megvilágított színpadon.

Fischer Iván, az előadás karmestere a Népszabadságnak beszámolt arról, hogy a produkció három év együttműködésének gyümölcse. A glyndebourne-i műhelymunka filozófiája még Fritz Busch és a magyar származású Jani Strasser irányítása alatt alakult ki, és lényege, hogy a szerepekre nem világsztárokat hívnak meg, akik legfeljebb egy-két próbanapot áldoznának fel a célra, hanem a világ operaházaiban éneklő, a megerőltető próbamunkára is kész fiatalok legjobbjaiból válogatnak.

A kritikusok, noha láthatólag nagyon élvezték az előadást, mégis, mintha fanyalognának egy kicsit. Mi lehet ennek az oka? - kérdeztem Fischer Ivántól. "Nem az a fajta rendezés ez, amiről könnyű érdekes cikket írni. Hytnert nem a saját koncepciója, hanem a darab érdekli. A közönség sem igényli a korábbi perverz beavatkozások szenzációit. Már most akkor miről írjanak?" Fischer nagy örömmel dirigálta a Felvilágosodás Korának Zenekarát, már csak azért is, mert "a régi hangszerek halkabbak, és nem merül fel annak veszélye, hogy elnyomják az énekhangot. Színesebb, bátrabb előadás jöhet létre."

Az operát egyébként közvetíti a televízió, DVD készül belőle, de az operarajongók a Royal Albert Hall koncertjén is meghallgathatják. A Proms fesztivál keretében július 18-án állítják színpadra, közvetíti a BBC 3-as adása, és a világháló jóvoltából a magyar hallgatók is élvezhetik. Fischer azt mondja, kifejezetten élvezi az igényes csapatmunkát, és addig nem is vállal más operaházban feladatot, amíg ezt a színvonalat nem látja biztosítottnak. "Játszik a gondolattal", hogy valamilyen formában önálló társulatot alakít, és néhány énekessel rendszeresebben együtt dolgozik majd. "Pillanatnyilag ennek nincs realitása, de talán egy kis operafesztivál keretében megvalósítható."

Miah Persson (Fiordiligi) és Anke Vondung (Dorabella)
Miah Persson (Fiordiligi) és Anke Vondung (Dorabella)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.