A TÖOSZ is régiókat akar a megyék helyett

Támogatja az önkormányzati rendszer megújítását és készen áll a választott régiók létrehozásának támogatására is a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöksége - közölte tegnap közleményében a legnagyobb önkormányzati érdekvédelmi szövetség.

Hozzáteszik ugyanakkor: az önkormányzati törvény jelenleg ismeretes módosítási tervezete és a kormányprogram nem tartalmaz elegendő információt arra vonatkozóan, hogy a tervezett lépések a decentralizációt, a szubszidiaritást, a demokráciát és főleg, hogy a hatékonyságot támogatják.

A TÖOSZ elnöksége kistérségi szinten a kötelező társulás mellett foglal állást. A szövetség egyetért a polgármesterek és települési önkormányzati képviselők választásának hat évre történő bővítésével, amelynek eredményeként az önkormányzati választásokra az idén ősszel megtartandó voksolás után 2012-ben, a parlamenti választási ciklus felezőidejében kerülne sor. Megfontolandónak tartja ugyanakkor a tömörülés azt is, hogy valamennyi települési önkormányzatnál, s differenciáltan történjen a képviselők számának csökkentése, egyben kezdeményezi a képviselői tiszteletdíjak megszüntetését is.

A szervezet javasolja egyebek mellett a polgármesterek döntési pozíciójának megerősítését, a képviselői összeférhetetlenségi szabályok kiterjesztését, az önkormányzati intézmények vezetőinek kizárását a képviselő-testületekből, a települések közötti szervezett közúti közlekedés lehetővé tételét és a kistérség hitelképességének megteremtését. Kezdeményezi ugyanakkor, hogy a helyi iparűzési adó megszüntetésének határidejét módosítsák, ugyanis álláspontjuk szerint a 2008. január 1-jei határidőnek nincsenek meg a feltételei.

A TÖOSZ szerint "lehetővé kell tenni, hogy a középszintű önkormányzatnak legyen adókivetési joga, megfontolandó a kommunális adó mértékének kiterjesztése, szükséges a helyi adók tekintetében a gazdaság szereplői és a lakosság adóterhének és arányának közelítése. A központi és a helyi adók arányában növelni szükséges a helyi adókat, a lakossági adóterhek növelése nélkül."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.