Sólyom: Dönteni kell a Szigetköz ügyében

A Szigetközben az adott körülmények között a helybéliek megpróbálnak összhangot találni az ökológiai, a vízügyi és a gazdasági érdekek között - nyilatkozta tegnap Sólyom László köztársasági elnök, aki a térség polgármestereinek meghívására látogatott a Szigetközbe.

Az államfő találkozott a kistérségi társulások, a civil szervezetek és az önkormányzatok vezetőivel, és motorcsónakról is megnézte a környezeti állapotokat. Tapasztalatairól szólva újságírók előtt úgy fogalmazott: világosan látható, hogy az Öreg-Duna sorsa megoldatlan, sok probléma van az Alsó-Szigetközben is. A köztársasági elnök dicsérte viszont és szép teljesítménynek nevezte a Felső-Szigetköz eddigi tájrehabilitációját.

Sólyom László véleménye szerint csak részben lehet elválasztani a Szigetköz jövőjét a bősi vitától. A kétoldalú tárgyalásokról szólva megjegyezte: a vízlépcső ügyében a magyar és a szlovák szakértők elbeszélnek egymás mellett. Ha továbbra sem történik semmi ebben az ügyben, akkor Magyarországnak valószínűleg föl kell vetnie egy harmadik fél bevonását a tárgyalásokba, noha ennek eldöntése szakértői kérdés - tette hozzá az államfő. Ez a harmadik fél lehet akár a hágai választott bíróság is.

Sólyom László jó lehetőségnek látja az Európai Unió által minden tagország számára kötelezően előírt vízfelhasználási keretirányelveket. Erről úgy nyilatkozott:

- Ha Szlovákia és Magyarország a jövőben egyaránt betartja ezeket a kötelező és szankcionálható irányelveket - amelyek az ökológiai vízhasználatot helyezik előtérbe -, már akkor sok gond megoldódhat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.